söndag 18 december 2011

Till Farmor

Min kära farmor gick bort sommaren 1995. Efter att nästan varje jul firat julafton hemma hos henne så länge jag kan minnas så blev julen 1995 helt upp-och-ner. Det var då jag bestämde att när jag själv en dag fick min egna familj och barn skulle ha en julafton precis som min farmors. Ett litet julbord med nästan enbart hemlagat och att firandet alltid började med glögg och pepparkakor framför Kalle Anka. Man må kalla mig jultraditionsfascist men det skiter jag i. Traditioner ger trygghet och formar en som person och jag vet att jag aldrig skulle blivit den jag är idag om det inte varit för traditioner.

Inför min farmors begravning så frågade min pappa mig om jag skulle kunna tänka mig att läsa eller säga något vid graven. Han visste själv att han aldrig skulle klara av att få fram ett ord. Jag svarade naturligtvis ja och om det är någon gång jag behövt stålsätta mig inför något så var det då. När de hade sänkt kistan (ja, det var en riktig jordfästning) och prästen sagt det som präster brukar göra så nickade han åt mig och jag klev fram och läste det här:

"Farmor;

Att använda pennan för att beskriva känslor och sinnesstämningar är något som jag alltid funnit lätt

Men, när jag skulle sätta mig ned och skriva några rader till dig blev inget rätt

Kanske för att jag ännu inte hunnit smälta att du inte längre finns här på vår jord

Kanske för att det jag känt, känner och alltid kommer att känna för dig inte kan kläs i ord

Men trots sanningen att älska och mista någon tyvärr innebär så mycket smärta

Ger mig tanken att du sitter däruppe i himlen och vinkar till oss, som du alltid gjort, värme och ro åt mitt ledsna hjärta "

I lokaltidningen stod det sedan: "Vid graven läste barnbarnet Eva Larsson en egenskriven dikt."

Ta hand om varandra och minns de som gått bort och finns i era minnen för alltid och glöm inte berätta för dem du älskar vad de betyder för dig för enligt mig handlar julen om kärlek, inte frosseri i mat och julklappar.

/Eva

P.S. Bara några dagar kvar nu till julafton och av 2011. Igår passerade jag årsmålet på 3655,5 km = ett snitt på 10 km/dag. 3655,7 km står årstotalen på. Idag är det dock vila som gäller så det blir först imon som kilometerna tickar vidare lite till. D.S.4 kommentarer: