onsdag 21 mars 2012

Think outside the box


Ja, som ni vet har jag lovat att alternativträna mer i år och att jag skadade min fot blev som det stora avstampet för detta även om jag börjat lite innan, faktiskt.

Igår när jag sprang milen i Skatås utan klocka och med bara mina tankar som sällskap så förankrades detta ännu mer. Mycket handlar om att inte tappa glädjen till min älskade löpning men oxå att kunna hålla mig skadefri för att kunna fortsätta med det jag gör. När man blir 40 så får man INGENTING gratis och jag är mer stolt över min kropp idag än när jag var 20 för när jag var 20 så krävdes det inte så mycket för att se "fit" ut.

Förra året så stod inte min mentala kapacitet i paritet till min fysiska kapacitet och jag tappade fokus under våren och kände att jag drevs av fel saker. I år ÄR det annorlunda och jag vill tro att jag drivs av de rätta sakerna och det är nästan lite komiskt att balansen i år är den omvända. Jag är stark mentalt men inte alls lika "i form" som förra våren. Aldrig får man vara nöjd, hahaha. Well, jag är inte alls stressad över att det är så och inte ens över tanken att jag kanske inte kommer att klara sub90 på Varvet. Det kommer fler lopp och jag vet innerst inne att när jag väl uppnår den där eftersträvansvärda balansen mellan det mentala och det fysiska så kommer jag nå mina resultatmål utan problem. Långt innan dess kommer jag nog ha insett att det var resan som var det viktiga, inte målen i sig.

Så igår, inspirerad av en kille som tränar TUFF styrketräning, så bestämde jag mig för att utöver min "gamla-vanliga-funktionella-styrketräning-med-egen-kroppsbelastning-som-funkat-i-flera-år", nu behöver ta detta ett steg längre. Dels pga att jag vill testa något nytt och komma ur mina gamla banor, inget fel på dem men ändå, bestämt mig för att köra tuffare styrketräning. För det är visat i forskning att TUNGA vikter och FÅ REPS ger bra styrka UTAN att man BYGGER mycket VOLYM (underförstått att mycket volym inte alltid betyder mycket styrka och tvärtom). Jag vill bli en liten stark jävel helt enkelt, ok då: jag vill bli STARKARE, för stark är jag redan!

Första steget för mig blir att lära mig hur man tränar med en kettlebell för det har jag bara gjort ett fåtal gånger och utan att veta så mycket om rätt teknik. Planen är sen att ha kettlebells hemma och att detta blir ytterligare ett komplement i mitt "hemmagym".

Så imorse började jag denna alternativträningsdagen med 1000 meter bröstsim på 20 minuter. Och ja, jag vet att det är frisim/crawl jag behöver träna på men hade inte så många minuter på mig mellan det att jag lämnade sonen och skulle vara på jobbet och då blev det just bröstsim för det är det jag är bäst på.
Nu i eftermiddag så blir det 60 minuter personlig instruktion av kettlebells på Tenacity - tack bästa Alberto för tips! Förmodligen kommer jag inte kunna röra mig imon, hahaha.

Till ikväll så har jag bjudit in två mycket goda vänner på middag. Vänner som har vett på att uppskatta god mat. Typ grönkål, hehehe. De uppskattar även god dryck. En gång när de var hemma hos oss så flög det lampor och annat när några av oss druckit Absinthe. Mer info om hur den kvällen slutade kommer ALDRIG berättas för någon mer än de som var där :-P Så kanske jag inte kan ta mig upp ur sängen imon pga flera olika anledningar? ;-)

Avslutningsvis följer bild på mina nya googles med spegelglas och som kommer göra att jag i alla fall är snygg på Öloppet även om jag kanske inte är så snabb :-P
8 kommentarer:

 1. Haha vad grymt! Det är precis vad jag vill (fortsätta) vara: en liten stark jävel ! Hoppas passet gick bra! Tommy är en fantastisk person och tränare. Han KAN!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha - då kör vi på det! :-)
   Har inte varit där än men lovar återkomma med rapport!

   Radera
 2. Ja, tänk om man kunde variera sig lite men inget alternativ ger mig så mycket som löpningen. I januari var jag duktig och körde lite hemmastyrka nästan varje dag men nu slarvar jag igen med det. Ser inte att jag kommer kunna ändra mig faktiskt, det är löpningen som ger mig något!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du Staffan för mig är det oxå löpningen som ger mest men för att kunna fortsätta med den kommer detta vara ett alternativ för mig i alla fall. Det är många som klarar att löpa utan att bli skadade nämnvärt, bl.a. du och till viss del även jag. Och jag förstår de som hellre väljer all träningstid till löpning istället för annat men jag ska testa detta ur förebyggande syfte och så får vi se. Förhoppningsvis kommer mer styrka göra mig till en ännu bättre löpare, vi får se :-)

   Radera
 3. Jag tror att ju äldre man blir ju mer (kompletterande) styrka behöver man köra men jag stoppar huvudet i sanden och låtsas att jag är 25 ett tag till...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, ja visst är du 25 ;-)
   Själv känner jag mig som 20 mentalt men börjar inse att kroppen är lite äldre.
   Nu efter första passet kettlebells känns det ENORMT mycket i rumpan och jag tror verkligen att detta kommer göra mig starkare, förlåt yngre ;-)

   Radera
 4. Kettlebells är verkligen bra så jag tror du kommer trivas med dem! Köp hem några stycken så blir det ännu bättre :)

  SvaraRadera
 5. Ja, verkligen bra!
  Å vad duktig han var (Tommy) - nu ska jag bara lära mig rätt från början så att jag längre fram kan köra själv som är målet! :-)

  SvaraRadera