lördag 3 mars 2012

Längst och tyngst i år

Ja, redan igår under och efter HIT (High Intensity Training) fattade jag att benen skulle kännas enormt "sura" och tunga idag :-P

Jag gillade verkligen HIT-passet som bestod av fyra "zoner" där varje zon bestod av tre övningar som man körde på raken och sen började om med. Så mycket man hann med på fyra minuter. Således 16 minuters effektiv stationsträning med en minuts vila emellan och sen avslutningsvis en slags "stafett" som vi körde i 5 minuter. In alles, 21 minuter effektiv träning plus uppvärming och nedvarvning och passet blev ca 50 minuter.

Det enda jag har att påpeka enligt min uppfattning är att det var alldeles för många övningar där benen var involverade. Tycker nog att man när man ändå är inne och har tillgång till redskap kanske kunnat hittat några fler övningar där det kanske kunde var lite fokus på överkropp och mage/bål (ok, bålen aktiveras i nästan alla övningar men ändå). Zonen där det fanns kettlebells blev ju en historia i sig när killarna i min "grupp" snabbt tog de lättare kettlebellsen och jag stod där med en 16 (!) kilos. Försökte få uppmärksamhet av tjejen som assisterade killen som höll passet så att hon kunde hämta en lite lättare till mig men sen började det och jag körde så gott jag kunde upphopp med denna kettlebell, utfallssteg med samma kettlebell och bålvridningar med samma tunga kettlebell, puh!

För som ni vet gillar jag inte att få så mycket träningsvärk att det hindrar min träning och just gårdagens pass var över gränsen för mig. Lite träningsvärk är ok men när det t.o.m gör ont att gå eller sätta sig, nej tack. Jag vet att många ÄLSKAR träningsvärk och ser det som ett mått på att man VERKLIGEN tränat men så är det faktiskt inte (det finns ärftliga faktorer som spelar in och även hormoner + en del annat) och sen tycker jag att själva värken i sig är ju inte speciellt funktionell för någon, oavsett om man gillar det eller ej. Nåja, jag kommer testa passet igen och även det som finns på en annan anläggning då jag tycker att själva konceptet är bra. Nog om det och nu istället till dagens träning:

Imorse så blandade jag så min sportdryck för dagen:
För även om jag testat många sportdrycker så har jag inte testat alla riktigt och vill så gärna hitta något mer än stark saft och Resorb att använda vid längre pass och sen även vid längre tävlingar utan att min mage "ballar ur". Så idag blandades en Energy Drink (Hypotonic) av märket Maxim då det är det märke som funkat bäst.

Och ja, jag åt faktiskt en lättare frukost idag tillsammans med min dubbla espresso innan jag stack ut för idag var planen 30 km och det orkar jag INTE på bara en dubbelespresso även om jag laddade bra med mat igår på fredagsmyset...

Kände redan när jag stack iväg att det idag skulle bli tungt. Inte tungt pga att energin skulle ta slut eller flåset inte fanns där utan därför att benen var "sura" och tunga pga gårdagens träning. Men, men jag hade bestämt mig för ett riktigt långt pass idag och bet således ihop. Planen att hålla 5:00 fart fick läggas åt sidan och så fick jag låta benen bestämma vad de klarade av.

30,05 km blev det med snitt fart på 5:17. Helt ok, considering.

Sportdrycken då? Funkade bra - kommer testas igen!

Så nu har jag betat av årets hittills längsta pass med årets hittills tyngsta ben. Jag hoppas dock på längre pass i år SNART med BETYDLIGT lättare ben. Tur att jag har en målbild i år som jag tror kommer driva mig att övervinna allt, idag t.o.m. den värsta träningsvärken :-)  

4 kommentarer:

 1. Bra jobbat på morgonen efter ett så tungt pass, jag råkade visst springa snabbdistans i marafart idag och har långpass imorgon bitti, inte så smart kanske men kul var det! Det blir heller inga 30km imorgon, tiden för det finns inte men någonstans runt 24-27 i alla fall, i odubbade, lätta skor och kortare tights, vår!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Staffan.
   Ja det låter som om du kanske oxå kommer få ett tungt långpass? Saker och ting blir inte alltid som man tänkt sig hur mycket man än försöker planera :-P
   Och ja, vädret igår var det inget fel på - hade faktiskt t.o.m. för mycket kläder men det gick ju ändå! Lycka till på ditt pass!

   Radera
 2. Jattebra jobbat! 30 km kanns nu for mig valdigt, valdigt avlagset...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Petra!
   En vecka i taget så är du snart där oxå!

   Radera