torsdag 1 mars 2012

Friskis & Svettis

Jag har i år lovat mig själv att alternativträna ännu mer. Inte bara hålla på med löpning och styrketräning hemma. Planen är ju, eller man kanske ska säga nödvändigheten, att oxå börja simma mer regelbundet. För två år sen körde jag i alla fall ETT simpass i veckan men det sista har detta fallit bort helt. Inte så bra när man ska delta i lopp där man ska simma typ 4 km i havet (!). Well, samlar på mig tips från vänner om våtdräkt och eventuell coachning för att kunna blir hyfsat ok på att crawla.

Känner även att jag vill testa Friskis & Svettis utbud lite mera då jag inte har så bra koll på deras pass. Får ofta frågor om innepassen på mina utepass och brukar då se ut som en fågelholk och hänvisa dem till de snälla själarna som står i receptionen eller entrévärdar som står precis när man kommer in på anläggningen.

Jag har i alla fall börjat kolla igenom scheman för att få en överblick om vad som finns och jag kan säga att det är MYCKET! Friskis är inte längre bara "gympa" om man säger så!

I år firar Friskis & Svettis 30 år - härligt! Och jag är enormt glad över att få vara del av en så bra ideel organisation. Jag känner att det passar mig mycket bättre än att vara instruktör på ett "vanligt" gym. Så tack bästa Åse för att du pushade mig för två år sen att söka till F&S!

Så igår tänkte jag: Back to basics - dvs det som Friskis en gång började med: GYMPAN! Och att som instruktör på F&S måste man väl någon gång ha gått på deras gympa? Så igår bestämde jag mig för att gå på ett Medelpass/Puls.

Inne på gymmet såg jag en tjej som jag gick sjukgymnastutbildningen och som stod och körde i en TRX! Gick in och hälsade på henne och hon berättade att hon är gyminstruktör på Friskis och att de nu planerar att ta in fler TRX-band till gymmet - kul! Själv har jag som sagt "dragit" i de där banden i snart tre år...
Annars berättade min gamla kursare att hon sett mig på bild ute i entrén?! Var tvungen att gå och kolla sen och det var ett anslag med bild om att uteschemat kommer igång nästa vecka och visst där var jag med på bild tillsammans med några andra  "utekollegor" :-)
Hon berättade vidare att hon tycker att det är många sjukgymnaster som hamnar hos F&S och att hon tycker att hon gör ett stort jobb för folkhälsan genom sitt arbete och jag kan inte annat än att hålla med!

Men hur gick det på gympan då? Ja, det var kul men jag hade lite svårt att koordinera armar och ben i vissa övningar, hahaha. MEN det var bra och jag förstår att många gillar det och att det fortfarande är "stommen" i Friskis & Svettis. Efteråt hade jag ett leende på läpparna för jag kan sammanfatta passet med ett ord: Rörelseglädje!
Det var skönt att få röra sig till musik, det var ett tag sen och sen att min kropp kanske inte blev speciellt trött eller svettig av passet är en annan sak, jag kände ändå att det gav mig mycket. OCH nu kan jag stolt säga att jag HAR kört ett gympapass på Friskis!

Imon kommer jag testa deras HIT (High Intensity Training) som en del liknar vid tuffare stationsträning á la crossfit. Ska bli väldigt intressant även om tiden är mindre rolig - klockan 17.00 en fredag känns ju sådär :-(

Efter lång text kommer i alla fall en bild på hur jag såg ut igår nedan - ni ser väl att jag ska köra gympa? ;-)


P.S. Det var väldans vad många olika saker jag kallar denna fina förening i detta inlägg: Friskis, Friskis & Svettis, F&S - well, ni vet vad jag menar! Jag tror att de flesta, även om de inte tränar, vet vad Friskis & Svettis är och det är det nog inte många gym som kan "stoltsera" med :-P D.S.

4 kommentarer:

 1. Jympan som friskis kör är jätte bra för många men har man en hyfsad kondis så blir passen lite för lätta i alla fall i min smak. Men HIT:en det är grejer, om du inte blir svettig och trött under själva passet så maskar du ;)
  Cirkelfys är ett annat bra pass inte lika svettigt som HIT men ett skapligt substitut, i min förening finns bara ett HIT pass/vecka (fredagkväll).
  Båda passen är toppen då de kombinerar styrka och kondition.
  Lycka till

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det så. Och som jag skrev jag blev inte speciellt trött eller svettig men det var kul ändå!

   Ja cirkelfys ska jag testa oxå!

   Här i Göteborg finns det två pass HIT, ett på onsdagar och ett på fredagar. Tiden imon kl 17.00 känns så där men men jag kanske bli fast och det blir en stående del av fredagsmyset!

   Tack för info Maria och kämpa på du med :-)

   Radera
 2. Vilken energikick med en sån här färgglad snygging, det var ju lite annat än din svart balklänning som du hade härom helgen även om du då var bländande vacker :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack MagnusR! Ja, inte fel med lite färg!
   Å tack för den fina komplimangen om min feststass :-)

   Radera