måndag 21 november 2011

Kill your darlings

Ja, "Kill your darlings" var temat på årets Friskisdagar (=konvent för utvalda Friskisledare från hela landet). Här bild från stället på Kistamässan där vi alla 1500 åt i omgångar och man kan se just denna fras projicerad på väggen:Vad menades då med "Kill your darlings"? Jo, att man har sina darlings/käpphästar som alltid kör med men kanske kan vara värt att tänka outside the box för att hitta lite ny inspiration?
Och ja, jag tror att många nog valde just detta (bla jag) men många gick just på de pass som de själva kör. Antagligen för att de tycker att just denna träningen är bäst och att kanske någon "känd" inom just detta segment är där och föreläser/håller i pass?

Jag tänker inte skriva om alla pass jag var på utan har valt ut några. Vidare vad gäller bilder så har jag valt att inte lägga ut några mer än den ovan. Av respekt för andra. Jag hade inte velat ligga ute på bild (ovetandes om det) på någons blogg i någon "knepig" position. Och att fråga alla om jag fick ta kort och lägga på min blogg orkade jag inte. Ok, jag har ingen stor blogg men jag är av den uppfattningen att jag behandlar andra som jag själv vill bli behandlad. Jag hade själv inte velat ligga ute på bild på någons blogg när jag svettas, är trött och har "crappig" teknik när jag kör knäböj.

Nå, tillbaks till passen då. Här kommer en liten sammanfattning på de pass jag valt att skriva om:

*Crossfit: Jätteduktig tjej och stark tjej (läs "biffig") som höll i passet och att göra två cirklar (en cirkel = några utvalda övningar man kör igen igen och igen) á 10 minuter var SVINJOBBIGT! Jag har FORTFARANDE träningsvärk idag! Mycket effektivt MEN att köra så länge att man får dålig teknik och det finns risk att skada sig känns så där. Men jag förstår tanken att träningen ska ta kort tid och vara effektiv. Kan tänka mig att köra varianter som inte är lika långa som 10 minuter.


*Organic Moves: Jätteduktig "danstjej" som jobbar utifrån ett holistiskt synsätt och där dansen ska vara mer fri och att man inte bara ska följa instruktören. Så långt borta från mig som brukar tycka att sådana här pass är "flummiga" MEN jag lyckades komma in i någon form av "flow" där jag faktiskt blundade och var helt inne i min egna kropp och värld, totalt omedveten om de 200 andra som var där på passet (DEN bilden på mig själv vill jag INTE ska komma ut, hahaha). Faktiskt en av höjdpunkterna och en av mina "kill your darlings" moments.


*POSE Method of running: Det finns bara tre riktiga POSE instruktörer i Sverige och en av dem erbjöd ett pass på en timme där han pratade om grundtankarna vad gäller denna löpteknik som vi även fick testa. Självklart lite för kort om tid men tillräckligt för att det ska vara intressant. Mest intressant är nog dock att titta på hur deltagarna TRODDE att de gjorde rätt. Ibland undrar man om vissa ens vet om deras fötter befinner sig på marken eller ej. Jag blev i alla fall nyfiken och kommer "kolla upp" detta närmare.


*Löpteknik med f.d. friidrottare: Direkt efter POSE passet så gick jag på ett pass med en f.d. friidrottare och slogs direkt av hur "old school" detta var. Löpskolningsövningar (som jag själv kör ibland) som ingen EGENTLIGEN vet varför man gör mer än att man ser fånig ut. Själv tyckte jag att ledaren visade ett klart oengagemang mot deltagarna. Knappt ett glatt tillrop. Väldigt långt ifrån hur jag är som ledare. Visst man kan ha sina "dåliga" dagar men när folk betalar så gör man sitt jobb, det tycker i alla fall jag. Fick bita mig i tungan flera gånger för att inte konfrontera med risk att göra mig till en obekväm deltagare som andra tittade snett på då det var en "kändis" som höll i passet. Avslutningen blev dock bra då vi fick köra 10 x 100 meters sprintlopp och jag fick sprätta det sista med mina träningsvärkstunga ben innan vi satte oss på tåget hem.


Skulle kunna skriva en hel krönika om mina intryck från detta konventet (intryck som jag tror man kan applicera på andra konvent och konferenser) men jag tror att jag lämnar det därhän.


Idag fick det bli F&S Flex på lunchen för att FÖRSÖKA få upp LITE rörlighet inför mitt intervallpass ikväll - vi får väl se hur det går på blytunga ben :-P

2 kommentarer:

  1. Löpskolning för vuxna..ja..det vore MYCKET intressant att få höra en motivation om varför detta är så bra. Sprintintervaller på plant underlag och i backe tror jag på, men just löpskolning..njae..de flesta gör nog detta av ren slentrian eftersom de en gång lärt sig det. För unga är en annan femma..

    SvaraRadera
  2. MagnusN: Ja, jag håller med. Hela passet (förutom sprintintervallerna) andades "old-school" om man säger så.
    Om jag kör löpskolning med andra handlar det oftast om att medvetandegöra var man har armar, ben, landar på foten, hur man rör bålen etc. De flesta har nämligen inte så bra koll var de har sina "lemmar" om man säger så...

    SvaraRadera