söndag 1 januari 2012

Resultat på experimentet då?

Idag är första dagen på 2012 och jag har nu tagit beslut baserat på min högst personliga forskning och dess resultat på mig själv: Morgonjogg kommer att vara en del av min träning mot att bli en snabbare löpare.

Någon kanske undrar över hur jag tänker där och de argument för morgonjoggens existens i min träning är följande:

1. Tidsbrist - nu när jag ska springa maran i år och kanske kommer att behöva lägga in dubbla pass vissa dagar för att få in all distans så kommer de tidiga passen innan jobbet behövas.

2. Kvalitetspass - ja, för mig är dessa pass så pass jobbiga att ansträngningsgraden är så hög att man faktiskt kan klassa dem som just detta. Ser man sista månaden så har jag bara sprungit FYRA intervall/fartpass = det som man EGENTLIGEN kallar kvalitetspass men ändå lyckats bibehålla min fart då jag igår sprang milen på strax över 41 minuter. Och ja, jag tror INTE att jag hade sprungit på denna tiden om morgonjoggarna bytts ut mot vanlig bulk/distans. Således, morgonjoggen kommer bli en del av kvalitetspassen!

3. Fettförbränning - för att klara maran så MÅSTE jag vänja mig vid detta och på Annandagen sprang nästan 25 km INNAN frukost. Detta hade jag INTE klarat för några månader sen.

Jag har även några andra argument men jag lämnar dem därhän så länge för det är de jag spaltat upp ovan som gör att just morgonjoggen kommer att bestå. Jag vill även poängtera att detta är vad som funkar för mig och kanske inte något som jag skulle rekommendera någon annan för vi är alla unika och även om det finns vissa grundläggande fysiologiska principer för hur man utvecklas i sin träning så tror jag på just individuellt anpassad träning. Det som funkar för en funkar inte nödvändigtvis för någon annan. Visst att man söker efter framgångsrecept och det skrivs böcker om hur man gör men jag tror ändå att man när befinner sig på den högre motionärsnivå som jag gör måste fatta lite egna beslut och våga testa lite andra vägar.

Så nu börjar 2012 och älskade/hatade morgonjogg du följer med mig på min resa. Vi får se vart det slutar...

5 kommentarer:

 1. Vi får hoppas det slutar med en bra marathontid! Blir intressant att följa :)

  SvaraRadera
 2. MagnusN: Det är det jag hoppas på :-) I juli vet vi.

  SvaraRadera
 3. Intressant. Så du springer alltså på en hög intensitet trots att du inte ätit? Ska verkligen bli spännande att följa!

  SvaraRadera
 4. Vaya con Dios Eva, åh Gud, morgonpass innan 05:00, igen det är respekt det!
  Intressant att det också blir kvalitet utav det hela, det får mig att kanske eventuellt möjligtvis fundera på Innan-05:00-konceptet när J är hemma eftersom renodlade kvalitets-/fartpass mest har sönder mig.
  Hur som helst, INTRESSANT resultat och jag säger det jag också; skall bli ännu mer intressant att följa dig/det hela nu 8-)

  SvaraRadera
 5. Andréa: För mig blir morgonjoggen innan frukost ett väldigt "intressant" pass då det ger mig utveckling på flera plan. Och sen på morgonen är hög intensitet typ 5:30-6:00 (!) fart medan den farten på dagen skulle vara lusjogg typ och inte alls speciellt ansträngande. Jag ser även andra fördelar som jag kommer ta upp längre fram men som sagt man kan inte dra några höga växlar på saker man bara testat på en person MEN det lär mig mycket om mig och om hur min kropp fungerar då jag insett att den inte alltid beter sig "by the book". Det enda som jag INTE vill få ut av morgonpassen är viktnedgång så nu gäller det att även tänka ännu mer på maten så att detta INTE inträffar. Lite intressant för det är just viktnedgången som många är ute efter men inte jag. Stay tuned! :-)

  Jessica: Alla morgonjoggar kommer inte springas vid denna okristliga tid men många tyvärr, ja. Och som du skriver så klarar jag inte för mycket vanlig kvalitet, jag sliter ut mig, varför morgonjoggen blir som ett kvalitetspass fast ändå inte. Vi får se hur det går :-)

  SvaraRadera