fredag 8 juni 2012

Är det sommar nu? Å hur kokar man färskpotatis?

När jag skulle bege mig ut på mitt lunchpass idag så sken solen och det var 19 (!) grader varför jag trodde att: Aha, nu har sommaren kommit och "klädde av mig" rejält:
Sen varteftersom kilometrarna gick så gick solen i moln och temperaturen sjönk. De som gick uppe i Änggården hade typ stövlar och tjock regnjacka på sig och stirrade lätt på mig som typ kände mig "halvnaken". Som tur är så har min kropp inget problem att alstra värme varför jag inte frös alls utan kände mig ganska ok.

Några andra små saker verkar nog oxå tro att det sommar:
Ni vet de där krukorna jag satte potatis i. Titta! Det kommer ju små skott!

Då mina "egna" potatisar dröjer ett tag till så fick det idag bli "köpepotatis":
Ett litet kilo kändes lagom. Sen fick jag en lång utläggning av min pappa om hur man kokar potatis, hahaha. Han blev visst lite sur efter den långa utläggningen när jag berättade att jag visste allt det där och påminde honom om vem han brukar be om hjälp med att sticka i potatisen för att kolla om den är klar = jag, hahaha.
För ni vet väl hur man gör? Om inte kommer mina tips här:

1. När du tvättat potatisen låt den ligga i blöt i vasken.
2. Koka upp vatten och salt.
3. När det kokar lägg i de största potatisarna först och vänta någon minut innan du lägger i de mindre
4. För att kolla om potatisen är klar: Använd en sticka ett tippen på en kniv. Gaffel gör för många hål!
5. Det ska vara ett visst motstånd (å det är väl här som min pappa brukar be om min expertis för det är verkligen en fingertoppskänsla)
6. Slå av vattnet och lägg en kökshandduk över potatisen och sätt på locket igen (handduken suger upp överflödig fukt som annars kan göra potatisarna för vattniga och färskpotatis innehåller MYCKET vatten vs "vanliga" potatisar)
7. Vad gäller dill så är smaken som baken. En del lägger det i kokvattnet (det gör inte jag). Jag lägger i det när potatisen kokat klart och jag hällt av vattnet. (Dill i kokvattnet tycker jag passar bäst när man kokar kräftor)
8. Bara smör och salt till räcker sen gott för mig att äta potatisen med!
9. Att steka det som blir över dagen efter - mums (blanda smör och rapsolja i pannan så att du får yta OCH smak).

Sorry, kunde inte låta bli - hur gör ni när ni kokar potatis OCH tycker ni att det är sommar nu (färskpotatis är ju ett säkert tecken tycker jag i alla fall)?


4 kommentarer:

 1. Jag är Mästarnas Mästare på att koka ris (och då snackar vi _inte_ koka upp vatten+salt och släng i riset, oh no) och baka kanelbullar men potatisen går jag bet på. Hur svårt kan det vara? Svårt, mycket svårt om du frågar mig, hur svårt som helst att inte överkoka dem!
  Men, nu när jag har tydliga instruktioner så torde jag lyckas nästa gång :-p

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, du är oxå en mästare :-)
   Ja, min rekommendation på färskpotatis är att det ska vara ett visst motstånd när man sticker, inte att stickan går mjukt igenom. Det är en fingertoppskänsla jag tränat upp. När t.o.m min pappa som är en mästerkock vill att jag sticker och kollar, då vet jag i alla fall att jag är bra!
   Tänk vilka saker man kan som man bara får briljera med ibland! Kommer gärna och kokar potatis hos dig eller att du kommer hit så att du kan lära dig av mig. Men då vill jag ha alla dina mästartips i utbyte ;-)

   Radera
 2. Jösses, det där med handduken tror jag är jättebra, ska prova det direkt och sedan köra ett blindtest med familjen om de märker någon skillnad ;) För övrigt gör jag världens godaste potatismos, hemligheten ligger i en rejäl klick smör på slutet ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas blindtestet slår väl ut ;-)
   Aha, du är potatismosmästare du! Och ja smör är ibland bästa kryddan, I agree!

   Radera