torsdag 24 maj 2012

Lätt på foten!

"Men hur är det med foten då? Läser man på din blogg får man ju ingen info alls!" Ja, detta sa en väninna till mig idag (som jag för övrigt inte hade en aning om att hon läste min blogg, hahaha).

Låt mig svara så här på frågan om min fot: Den är bra men den är inte helt ok. Den gillar absolut inte att springa på asfalt varför jag håller på att lura ut hur jag ska kunna lösa detta på mina pass på måndagarna på F&S. På måndag har jag planerat ett pass som kommer att funka bra, nu måste jag bara komma på bra lösningar på resten av passen innan det är sommaruppehåll...

Man skulle kunna tro att det bästa för foten skulle vara att gå/springa i dämpade skor. Så är INTE fallet alls. Ju mjukare och tunnare desto bättre varför jag det senaste typ bara haft på mig mina Nike Free 3.0 eller dessa här som vardagsskor:

Merrell Barefoot Pace Glove, zero drop. De är så sköna och lätta att gå i att jag nästan inte vill ta av mig dem. Dock är de inte så snygga till vanliga kläder men jag har kommit till den punkten att jag nästan inte bryr mig. Fast på det där "flashiga" frukostmötet igår på hotell Elite Plaza så kände jag mig tvungen att ta på mig "finskor".

Well, tillbaks till foten då för igår sprang jag nämligen ca 11 km i terräng (IGEN!) med ovan skor. Idiotiskt kanske någon skulle tycka med en ond fot men foten blev bara glad. Det kanske inte gick så fort (skyller det på värmen och att jag ätit alldeles för mycket till middag strax innan jag stack ut) och visst att det gjorde lite "ont" när jag sprang på vassa stenar men annars PERFEKT! Blev nästan sugen på att även köpa deras Trail Glove. Pace Gloven har jag bara sprungit två gånger med på asfalt och det kändes så där. Ok, med tunna skor på asfalt men barfotaskor hör inte hemma där tycker jag, de hör hemma i skogen. Igår kändes det så skönt vissa partier att jag började tänka i banor om att jag kanske skulle bli barfotafrälst HELT, men det vet jag att jag nog aldrig kommer att bli ;-)

Körde med The Stick på vaderna efter passet och idag känns de helt ok. Efter passen på asfalt i denna skon så kunde jag nästan inte gå pga smärtan i vaderna. Betänk då att jag springer på framfoten sen innan och har ganska starka vader...

Idag har jag styrketränat 30 minuter i min TRX och sen har jag simmat 1500 meter. Dels för att avlasta foten lite men främst för att jag ska simma 3800 meter den 4/8 på Öloppet. Börjar känna mig lite stressad över detta och har inte ens inhandlat en våtdräkt. Måste även snart börja träna i havet. Frisimmet går ju så där. Jag tror jag får satsa på att köra en kombination av alla simsätt jag kan helt enkelt, hahaha. Stackars Patrik som har mig som team-partner IGEN! :-P 

8 kommentarer:

 1. Eftersom vi alltid har samma skor så har jag givetvis ett par Pace Glove också ;-) och håller med, de är betydligt bättre i skogen än på asfalten. Finns andra "barfota" som jag tycker funkar bättre på asfalt (men då springer jag ju förstås betydligt långsammare än vad du gör)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, självklart att vi har samma skor ;-)
   Ja, jag har faktiskt inga barfotaskor som jag kör på asfalt. Jag köpte ju dessa i det syftet men jag tyckte inte att de funkade för det alls. Har du något annat förslag? Annars tycker jag nog att barfotaskor gör sig bäst i skogen. På asfalt behöver jag i alla fall lite mer dämpning.
   Mitt stora dilemma nu är vilka skor jag ska springa maran i - 42,2 km på asfalt...har inga alls på lut som det ser ut nu. Får fundera lite till...investera i ett par nya Newton´s kanske?

   Radera
  2. Njaa, jag springer mest asfalt (i den mån jag nu springer asfalt) i Vivobarefoot Evo eller Neo (som jag ofta använder till vardags också). Tror dock att de är för tunna i dina farter - jag använder dem för att jag har en kass fot (nej, inga övriga jämförelser) som verkar må bättre ju tunnare skorna är. Så småningom hoppas jag att den hämtar sig så att jag kan använda "vanliga" skor igen.

   Radera
  3. Aha, Vivo barefoot, ska kolla upp det! Men det kan nog vara som du skriver att de blir för tunna på asfalt i högre farter för det är det jag känt själv med barfotaskor på asfalt.
   Intressant att även din onda fot mår bra av tunna skor!
   Tvillingsystrar inte bara till namnet? ;-)

   Radera
 2. Bra att du hittat ett sätt att träna och ändå hålla foten någorlunda glad!! Eller är det så att allt har en mening och detta hände enbart för att du ska få shoppa fler skor...skojar bara...Hoppas på fortsatt bättring av foten och all terrängträning är ju perfekt inför Lidingö, för visst är det ett av årets mål?

  Köp en våtdräkt, komplettera med en bogserlina så din teampartner kan ta dig i mål också ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, mer skor - exakt! ;-)
   Jepp, Lidingö i år igen. Hoppas i alla fall kunna matcha förra årets tid!

   Bogserlina står redan på inköpslistan, hehehe.

   Radera
 3. Eva, detta hade jag inte sett när jag frågade dig om skorna idag! Jag har som sagt gått omkring supermycket i mina Pace Glove också, och till slut slog jag till på ett par Pure Glove (http://www.merrell.com/SE/sv-SE/Product.mvc.aspx/24226W/0/Womens/Barefoot-Train-Pure-Glove?dimensions=0) för att se lite mer presentabel ut på jobbet. De sitter inte lika bra över foten, kardborrebandet är inte elastiskt, men det är samma härliga mockasinkänsla i sulan! ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset Karin! Ja, jag kommer nog köpa några par till för de är verkligen sköna, speciellt att gå i. Sen att springa i skogen med :-)

   Radera