onsdag 4 april 2012

Test på Aktivitus

Ja, igår eftermiddag/kväll var det minsann hektiskt! Först en företagspass i Skatås i 75 minuter där det bla stod backintervaller på schemat. Jag "fuskade" rätt så rejält, dels pga min fot (fick ju känning i den efter backpasset på F&S förra måndagen och vågade inte stå på i backen) men även pga att jag skulle göra ett löptest på Aktivitus direkt efter företagspasset. Och efter det snabbt hem till en "viss" fotbollsmatch ;-)

Jag gjorde för två år sen ett laktattest på Aktivitus men det som främst stod på kvällens agenda var ett LÖPTEKNIKTEST. Sen kanske jag efteråt nog hellre skulle titulera testet som LÖPEKONOMITEST/LÖPTEKNIKTEST.
För att göra en lång historia lite kortare då jag ska skriva en artikel om själva testet för www.jogg.se så kommer här en kortare sammanfattning av vad vi gjorde:

Då vi hade "gamla" testvärden så var det ju intressant att även göra ett laktattest för att jämföra, dock ej upp till max pga min fot varför jag fick på mig TVÅ pulsband. Det ena kopplat till det testet och det andra kopplat till löptekniktestet.

Jag som aldrig har på mig pulsband pga att jag får enorma skav av detta kände mig redan då som att jag nästan fick en "tvångströja" över bröstet men vad gör man inte för forskningen/resultatet. Kändes helt ok i början men sen mot slutet av testet blev det jobbigt då det kändes som om jag inte kunde "vidga" bröstkorgen så bra pga de bägge banden.

För att kunna mäta löpteknik/löpekonomi så måste man ju mäta in- och utandningsluften för att få fram ett exakt värde på ens syreupptag varför jag även fick på mig en ANDNINGSMASK (bild på detta kommer till artikeln, ok?). Helt ok i början men sen blev det jobbigt att andas i den och när svetten som ackumulerades i den började rinna ner i munnen så var det inte så "trevligt".

Så där sprang jag på bandet i olika hastigheter och så blev jag stucken i fingret emellanåt samtidigt som puls och utandningsluften registrerades.

Resultatet då? Jo, jag fick den här fina t-shirten:


Skämt åsido, så här blev det kortfattat:

1. Sämre laktatnivåer än sist vid högre farter
2. JÄTTEBRA syreupptagningsförmåga vid steady-state (fart 5:00 min/km)

Analys:
1. Jag har sämre "farttålighet" än innan och detta kan jag bla härleda till min fotskada som gjort att jag inte farttränat något sen i början februari. Och för er som kommer ihåg så var det jag sysslade MEST med innan jag blev skadad morgonjoggar och långpass. Således kanske inte så konstigt att jag "tappat" farten och får en högre laktathalt i högre farter vs tidigare. Detta är i alla fall min och Mattias (Aktivitus) analys då pulsen var samma som sist (mer eller mindre) vid samma farter. Man blir bra på det man tränar. Tränar man lågintensivt så är det det man blir bra på. Och mitt beslut att skippa miltävlingar det närmsta känns ju mer och mer som ett bra val då jag inte "ligger så bra till" där för tillfället pga dels min skada men även pga min riktade träning.

2. Jag ligger tydligen på den "magiska" gränsen/siffran för vad som anses OPTIMALT vid denna farten vad gäller syreupptag = MYCKET bra teknik/ekonomi! Matthias berättade att han bara sett denna siffran EN gång innan på en tjej men ville INTE avslöja vem det var som han jämförde mig med (men jag har mina aningar, Göteborg är inte så stort). Detta är ett JÄTTEBRA kvitto att jag ligger MYCKET bra till inför min kommande maratondebut! Även om målet är att springa i lite snabbare tempo än 5:00 fart på maran så vet jag att jag är på rätt väg!

Efteråt diskuterade vi det här med löpteknik/löpekonomi och det är ju egentligen en kombination av ens TEKNIK och ens SYREUPPTAG som gör att man blir bra.
Matthias berättade att han sett dem som har ett lågt syreupptag men som kompenserar detta med en överdrivet bra teknik och vice versa. Det optimala hade ju varit att vara bra på båda två och det är ju detta man strävar efter. Hade tex en löpare med bra teknik haft Gunde Svans syreupptag så hade denna person kunnat springa milen på typ 22 minuter (!).

Syftet med testet är ju att testa sig igen. Har man då förbättrat sig genom att bli snabbare på en viss sträcka så är det ju ganska intressant att veta om det är SYREUPPTAGET som blivit bättre eller om man helt enkelt fått bättre TEKNIK, eller hur? 

Riktigt intressant det där och jag kommer nog testa mig igen om ett tag!

Edit: Kommentar från Mattias:  Lite kuriosa, de bästa värden man mätt upp på en människa på löpekonomi på ligger på ca 40 mlO2/kg/min på 15 km/h och 30 mlO2/kg/min på 12 km/h. Du ligger klart bättre än medel, vi har bara mätt upp 2 personer med bättre effektivitet! Båda dessa elittriathleter.

Åsså avlsutningsvis en liten påminnelse - glöm inte att rösta på mig i Gore Active Challenge och det gör du HÄR! Som sagt man kan rösta en gång/24 h och har man flera datorer/telefoner/surfplattor så går det ju att använda dem med ;-) LOVAR påminna igen - fram till den 11/4!  

11 kommentarer:

 1. Aha..superintressant med löpekonomi-mätning, du verkar onekligen ha en bra sådan! Nu blir jag också sugen på att gå och mäta mig..:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det verkar så! Det intressanta är ju kanske sen främst att testa sig igen när man tycker att man är bättre (typ springer fortare) för att se vad det är som EGENTLIGEN blivit bättre; tekniken eller ens syreupptag alt. en kombination.

   Radera
  2. P.S. Ser nu även när jag fått siffrorna att min stegfrekvens ligger runt 90 (=180) nästan hela tiden! D.S.

   Radera
 2. Trevligt. Fick du några träningsråd..typ vad ska en person med god löpekonmi fokusera på i träningen till skillnad från med bra max syreupptag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fick faktiskt inga konkreta råd men kan ju bero på att jag hade lite bråttom hem :-P
   Jag ska fråga Mattias vad han tycker att jag ska göra för att bli ännu bättre. Återkommer om det!

   Radera
 3. Intressant även om jag inte riktigt fattar...löpekonomitestet, var det syreupptaget vid steady-state hastighet??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Korrekt Staffan. Syreupptaget mättes hela tiden och om jag hade velat/orkat så hade vi även försökt upp mot max men jag vågade inte pga foten. Jag visade på värden över medel även vid högre hastigheter men som sagt vi körde inte till max.
   Aktivitus har referensvärden baserat på dem som de testat men även andra referens/medelvärden.

   Radera
  2. OK, att du är så klok och inte genomförde ett maxtest p g a foten förstår jag såklart! Mättes syreupptag och laktat här först vid en något högre hastighet och sedan hur du återhämtade dig vid en något lägre hastighet? Äh, jag får väl läsa artikel sedan... :)

   Radera
  3. Egentligen skulle vi bara tittat på syreupptagningsbiten denna gången men då jag gjort ett laktattest innan tyckte vi det var kul att testa några värden igen för att se hur jag låg till. De visade att jag hade högre laktathalt än sist vid högre belastningar och det tror jag beror på att jag inte farttränat det sista pga min skada och att min träning innan jag skadade foten mest varit lågintensiv träning (morgonjogg och långpass). Således har jag inte lika bra laktattålighet vid en viss belastning vs tidigare test. Men som sagt fokus denna gången var syreupptaget/löpekonomin vid given belastning = steady state. Tanken är väl att vid steady state är man som mest ekonomisk.

   Radera
 4. Grattis! En bra löpekonomi är guld värd när du ska springa maran. Du spar på bränslet (glykogenet), väggar inte lika snabbt och hårt, och får en mindre slitsam resa.
  Löpekonomin beror inte bara på löpteknik och bra anatomi (lätta underben etc.), utan även på effektiviten på muskelcellsnivå, dvs hur effektivt den kemiska energin (i fett o glukos) omvandlas till rörelseenergi. Den här effektiviteten kan variera mellan 18 och 26% mellan olika personer, och de övriga procenten blir helt enkelt värme.

  Den bästa löpekonomin som uppmätts hade Zersenay Tadese med nästan osannolika 150 ml O2/kg/kilometer. Kolla den här artikeln: http://www.sportsscientists.com/2007/12/running-economy-part-i.html
  finns även en uppföljare: http://www.sportsscientists.com/2011/04/sub-2-hour-marathon-debate.html

  SvaraRadera
 5. Tack Olle R för din kommentar och det är verkligen intressant det här med löpekonomi! Och det känns som om min kropp är på rätt väg för att klara maran.

  Supertack för länkar till artiklar! :-)

  SvaraRadera