lördag 5 februari 2011

Variabler man inte kan påverka...

Kände mig riktigt taggad idag inför dagens planerade snabbdistanspass på 8 km. Tanken var att inte hamna under 4:30 i tempo.

Men när det "dyker upp" variabler som man inte kan påverka så blir det inte alltid som man tänkt sig...

Trodde i min enfald att det på den valda sträckan skulle vara barmark, men där fick jag tji.
Underlaget bestod av mängder lösgrus som man lätt glider på, isfläckar och STORA vattenpölar man helst ville undvika för att inte bli genomblöt.
Jag hoppade som en kanin och fick ibland tvärnita för att inte hamna i "trubbel". Start och stopp påverkar naturligtvis en flyt/fart men är bra träning för balans och koordination!

Det som dock var värst var motvinden de första fyra kilometrarna. Ett tag kändes det som om jag stod still, hahaha. Inte visste jag att det utfärdats stormvarning och att då springa längs vattnet kanske inte är en så bra ide. Note to self: Kolla detta innan nästa gång, ok?

När jag så vände så var jag helt slut. Att utnyttja medvinden hem hjälpte föga och snittet hamnade på 4:40 på 8,15 km.

Men men, som någon sa till mig: "Skit i det, det är väl inte NU du ska vara snabb, eller?!" och det är det jag tar till mig idag.

Just nu sitter jag och halvkollar på när sonen tränar handboll i kombination med att spela ett VÄLDIGT beroendeframkallande spel på min iPhone: GRIMM!
Angry Birds och Doodle Jump i all ära men nu har jag hittat min favorit :-P

Ha en fin lördag och ikväll börjar schlagerspektaklet och jag kommer sitta bänkad och onda mig över fula kläder, dåliga låtar och jag vet inte allt, hahaha.

Edit: Glömde nämna att jag körde några styrkeövningar innan passet: plankan, flamingon och raka benlyft à la Jane Fonda - tre jättebra övningar som jag faktiskt kör ofta utan att skriva det här, sorry.

4 kommentarer:

 1. flamingo och raka benlyft låter som bra grejer för stela springben.. kan du inte illustrera med bild? :-)

  SvaraRadera
 2. s-kils: Jag har skrivit en artikel på jogg.se om just styrketräning för löpare där dessa övningar är med och där finns förklaring och bilder, så här kommer adress:

  http://www.jogg.se/Artiklar/Artikel.aspx?id=295

  SvaraRadera
 3. Jag misstänker att ansträngningsgraden var i paritet med 4:30 så var nöjd med det!

  SvaraRadera
 4. Ellinor: Ja, visst var det så! Och kanske att man inte ska stirra sig blind på km-tider utan mer se till ansträngningsgraden, absolut!

  SvaraRadera