torsdag 13 december 2012

Metamorfos

04:30, 04:35, 04:35 & 04:40 - starttid på veckans morgonjoggar. Imon blir det gymmet.

Det finns flera tankar bakom mina morgonpass som jag skrev om i mitt förra inlägg. Sen finns det några skäl till men de behåller jag för mig själv.

Ni som läst min blogg ett tag vet att 2012 varit ett tungt år för mig och mitt hopp är 2013 kommer att bli ett kanonår. Det behövs vissa förändringar som lägger grund för att 2013 ska bli just det år som jag vill och vissa kan/kommer jag skriva om här i bloggen. Vissa andra är mer privata så de är mina som inte blottas här.

För att markera denna förändring som jag hoppas kommer att ske så har jag även valt att påbörja en förändring som syns lite mer på utsidan då jag igår klippte av mig mitt hår:


Så här kort är det nu. Kan inte ens sätta upp det i en tofs. 
När jag kom till jobbet imorse så var det en del chockade blickar! 

Även om denna förändring är en ytlig så handlar den även om det inre. Att acceptera mig själv och att jag inte längre är 20. Den 20 januari så blir jag faktiskt 42. Jag är inte längre brunett. Jag har 75% (!) grått/vitt hår och det sliter så mycket att hålla på att färga att nu får det vara slut. Att bli gråhårig tidigt i livet finns både på min pappas sida (han blev gråhårig när han var trettio och det är så jag alltid kommer ihåg honom från min barndom) men även min mammas sida. Dock ingen tunhårighet. Båda mina föräldrar som idag är i 80-års åldern har båda två mycket kalufs fortfarande. 
Även stress påverkar att man får gråa hår så 2012 har väl även det lagt sitt till mina ärftliga drag och påskyndat processen.  

Så jag omfamnar då detta trots att sonen är emot det och tycker att jag kommer att se gammal ut. Det är ingen process som kommer ske direkt, kanske mer ett år. Det går inte att färga av mitt färgade hår och att bleka det gör att det blir gult (tänk er hundkiss i snö) så jag måste bara härda ut och låta det sakta men säkert växa ut, bit för bit och klippa längderna under tiden. Så jag går emot strömmen att man ska göra allt för att visa/känna sig ung. Jag gör det som känns rätt för mig. Jag vet att det kommer att bli jobbigt och att jag kommer att få tankar om återfall men jag har en god bundsförvant i min frissa (tack J). 

Imorse på min morgonjogg så hade jag tårar i ögonen för det blev visst lite jobbigare än jag trodde så här dagen efter klippet. Jag ser inte mig själv i spegeln och inser att de där förändringarna som jag behöver göra är jobbiga saker. Så det blev en ganska stor symbolik i det där klippet men jag vet att det inte går att göra om precis lika lite som det går att vrida tillbaka klockan för att ändra andra saker i mitt liv. Nu gäller det att se framåt och vara stark. Jag kan klara detta. Och i takt med att det gråa växer ut bit för bit, bit för bit hoppas jag att de andra förändringarna även växer fram. 

/Eva 

16 kommentarer:

 1. Jag slutade tona/färga för 5-6 år sedan och är nu helgrå. Enda skillnaden från förut är att jag numera får massa komplimanger för min hårfärg! Ålder sitter inte i håret, den sitter i själen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att höra! Hoppas på komplimanger jag med då :-)
   Och ja, åldern sitter i själen, du har så rätt.

   Radera
 2. Jag är 41 och tog beslutet för 11 år sedan att inte färga håret mer pga jag har en väldigt känslig hårbotten och oroade mig för alla kemikalier i hårfärger. Är numera rätt mycket gråhårig och faktiskt stolt. Tittade häromdagen i en tunnelbanevagn för att se om jag kunde hitta någon med naturlig hårfärg men gick bet! Starkt av dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh tack för din kommentar Rosa Milton!
   Ja, det är inte många i min bekantskapskrets som har äkta hårfärg, åtminstone inte de av kvinnligt kön :-)
   Grey it is!

   Radera
 3. Åh, det där tycker jag låter bra. Och fin du blev i håret! För egen del så har jag i flera år låtit det grå komma fram - och det är oerhört ofta folk frågar hur jag "fått till" min hårfärg, haha. Grått är coolt, snyggt, naturligt, hårt - och äkta!
  Att bli äldre men känna sig ung (av rätt anledningar), det är grymt. Och du, lycka till med allt det andra som inte syns.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Tove!
   Ja, det kommer nog bli bra men ta lite tid. Fördelen med att vara blond som du är att det gråa smälter in lite mer naturligt än i mitt mörka ;-) Men nu när jag har så mycket så finns det ingen återvändo.
   Age is just a number å jag känner mig inte "gammal", tvärtom.
   Mot 2013!

   Radera
 4. Whatever. Jag tycker du är grym. Och snygg. Men det är lite hemligt. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Jonas! Lovar att hålla din hemlighet ;-)

   Radera
 5. Hahahaa, tänkte skriva ngt helt annat men kom av mig när jag såg Jonas kommentar ovan och well, jag kan ju bara skriva under på den! Word.
  Vänliga hälsningar
  //The 40-year old to be 2013 som klippte av sig allt sitt låååååånga hår då livet tog en annan vändning och som förutspår ett fantastiskt 2013 MED allt sitt gråa live - som du ju såg när vi sågs.

  Yada yada, det var inte det jag skulle ha sagt men som jag sa iaf :-D
  :-*!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, tack även du Jessica! Inte fel med lite beundrare, hemliga eller ej ;-)
   Å, du vet väl att grått kommer bli det nya svarta? Snart kommer alla hårfärgningstillverkare gå i konken! Puss på dig!

   Radera
 6. Klokt att markera en förändring med att även göra yttre förändringar! Jag tycker du är jättesnygg i den nya frisyren och är säker på att den nya färgen kommer att förstärka det!

  Sådär långt hår kommer jag aldrig få men även jag har ju påbörjat samma naturliga förändring med lite distingerat grått hår vid tinningarna. Trevlig helg och åldras lite lagom i helgen :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Staffan!
   Ja, vi är ju inte tjugo längre, vi -71:or ;-)
   Trevlig helg du med!

   Radera
 7. Ser bra ut! Nu har vi lika långt hår (om inte mitt är längre). Kör hårt. 2013 kommer bli fint för dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack CM men jag tror du har längre nu ;-)
   2013 it is!

   Radera
 8. Lykke til med 2013, det kommer til å bli ett fantastisk bra år :-) Du har en flott blogg som inspirerer meg i en utfordrende hverdag. Du ser veldig fin ut med din nye `look`!
  Hilsen Per Christian

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Per Christian!
   Kul att du läser och gillar min blogg :-)
   Och ja, 2013 kommer att bli kanon!

   Radera