onsdag 7 augusti 2013

Tomhet, nya skor & trender

När tomheten tar över efter glädjen alldeles för fort så måste jag titta på bilder för att komma ihåg. Som den här till exempel (tack Klas Östbye för foto):


Det känns fortfarande lite overkligt och som om det inte hänt. Dagarna innan loppet så måste jag erkänna att mitt självförtroende inte var på topp och jag var väldigt osäker på att vi skulle klara vårt mål. Ack så fel jag kunde ha. Sen kan man ju undra hur jag inte trodde att vi skulle klara det? Med all den träning vi lagt ned och med en så stark partner som Maria borde känslan varit att vi hade det som i en liten ask men där tog nog pessimisten i mig över ett tag. 

Två dagars helvila har jag unnat mig. Välförtjänt och välbehövligt för i måndags var jag så trött att jag höll på att somna på jobbet, på spårvagnen, i soffan, på toa ja typ överallt. En tupplur i soffan på eftermiddagen var ganska välbehövlig kan jag säga. 

Men att bara vila för att återhämta sig har aldrig varit min melodi så igår så sprang jag en lättare morgonjogg och sen på eftermiddagen så simmade jag en sväng i Sisjön. Speciellt simpasset var så JÄVLA skönt (ursäkta svordom). Ni fattar inte. Det var en sådan befrielse och skön känsla att jag bara ville fortsätta men fick stoppa mig efter 1300 meter. 

Det är länge sen som jag tränat så inriktat och länge för något och jag visste att tomheten skulle komma och trots att jag var förberedd så känns det lite lustigt. Man har ju fått kakan men känner sig ändå snuvad på den. Träningen har varit som en hård karamell man kan suga på som aldrig tar slut men nu har den det och man saknar den söta smaken i munnen. 

Men man kan inte bibehålla fokus hur länge som helst och att tomhet efter att ett lopp eller mål uppnåtts är inget konstigt alls och man bör inte direkt försöka fylla tomheten med något annat utan låta "knoppen" få återhämta sig precis som kroppen. 

Men man kan ju så smått börja med att fylla på tomrummet lite med ett par nya skor. Hehehe. Min vinst i WetRockRace var ett presentkort på ett par Icebugs. Jag beställde ett par Icebugs Acceleritas och igår kom avin i min brevlåda och jag hämtade ut dem:  Senaste varianten av denna modell heter AS3-L. Intressant färgkombo i dammodellen må jag säga. Dock så har jag ju alltid något att matcha med, eller vad sägs? 

                        

Vill ni läsa på mer om modellen vad gäller vikt och annat så hittar ni det HÄR!

Mina första kommentarer på skon är att jag upplever den lite plastig men jag förstår att de vill att skon ska väga så lite som möjligt och den väger mer eller mindre lika mycket som mina Inov-8 X-talon 190:or som jag använt mycket. Och ja, de liknar verkligen varandra inte bara viktmässigt utan även med gummidobbarna och den låga droppen. Vidare så sitter inte Acceleritas lika tight på foten som 190:an men detta tycker jag är både bra och dåligt. Jag har en bred framfot och gillar inte när den trycks ihop för mycket och 190:orna är på gränsen men samtidigt så sitter den mycket mer som en strumpa på foten än vad Acceleritas gör som dock ger mig mer utrymme där fram. På asfalt tyckte jag nog att Acceleritas kändes bättre, gummidobbarna slog inte igenom sulan på samma sätt som 190:an men det beror nog på att sulan är lite styvare på Acceleritas vs 190:an. Båda har bra grepp och jag sprang mer eller mindre samma slinga i Änggården som jag gjorde sist med mina 190:or som jag idag gjorde med Acceleritas och jag måste säga att de är ganska likvärdiga. 

Det som dock är intressant är materialen i de båda skorna. 190:an känns mer som en tygsko och jag har fått mina utbytta då de gick sönder i just tyget. Dock gör tyget att de känns mjuka och som jag skrivit innan en strumpkänsla. Detta till trots så är de mycket lätta att spola av efter att de blivit smutsiga och de ser nya ut efteråt, dvs smutsen fastnar inte. Tyget på Acceleritas är mer "konstgjort" och känns lite plastigt och de kallar det för "non-absorbing", dvs att det inte drar åt sig vätska när det blir blött. De menar att då fötterna blir varma vid "high-intense activity" så gör det inget att de blir blöta. Man kan även läsa på deras hemsida att det är denna skon som de rekommenderar för swim-runs och det förklarar ju detta ännu mer. Man vill inte att skon ska suga åt sig vatten när man simmar så att fötterna blir tunga och sjunker som stenar och samtidigt ska de vara lätta och ge bra grepp på klippor. Jag såg många i lördags som hade Icebugs men då jag frågade några så berättade de att de behövt borra hål i sulan för att dränera då just det här non-absorbing gör att får man vatten in i skon så åker det gärna inte ut och man behöver dräneringshål. Detta "problemet" har jag inte haft med mina Merrell Pace Glove som ju har ett nätliknande tyg som dränerar direkt. Behovet av långa gummidobbar på en swim-run vet jag inte heller om det är nödvändigt, jag anser att på klippor så ger en grövre sula med mönster bättre och lägre grepp (jag gillar inte att komma för högt  upp med risk att vackla i fotleden) men jag kommer nog ändå att prova skon för detta vid något tillfälle. Alla är vi olika med vad vi prioriterar och vad vi tycker är bäst men jag kan tycka att det går lite trend i det här. Vissa följer strömmen och ser man att någon använder ett visst märke/modell så hakar många andra på. Smart där av Icebug att profilera sig och sponsra med vinster på traillopp och swimruns. 

Och apropå trender så ser jag tendenser (som redan funnits ett tag) som går mot att det nya svarta inom träning är att gå crawlkurs. Alla vill lära sig att crawla och kurser tar slut fortare än löpteknikkurser som varit det hetaste inom löpning. Den starka trenden med trail hänger i och detta i kombination med simning gör väl att jag just nu måste vara bland den mest trendiga människan i ett par skor (dessutom Icebugs, den perfekta skon till swim-run, hahaha). Eller hur? Inte var dag en 42-årig tant i Göteborg är "inne", hahaha. 

7 kommentarer:

 1. Kolla in buggsen med stålkarbiddubbar. Mina är från förra årtusendet och jag sliter fortfarande på dem i orientering. Vintertid springer man på blankis på sjön :) Tror du skulle gilla stålbettet. Sen tror jag det är dags att besöka denna skylt lite oftare https://www.dropbox.com/s/0d88yk264319i82/du_ar_s%C3%A5_mycket.jpg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lasse!
   Jag har Icebugs med karbiddubbar. Funkar jättebra på vintern om det är isigt underlag. Har sprungit i Icebugs sen de kom för flera år sen och deras modeller har utvecklats ganska rejält om man säger så, från ganska klumpiga och styva skor till tunnare modeller av idag som funkar enormt bra utan att ge avkall på löpkänslan.
   Tack för skylten ;-)

   Radera
 2. färgglatt och trevligt, som vanligt =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi gillar färger du å jag :-)

   Radera
  2. Johanna, strumporna kommer från GoCoCo :-)

   Radera