tisdag 29 april 2014

Bloggutmaning om löpning


Fick en bloggutmaning från bästa Staffan och jag är egentligen lite "allergisk" mot sånt där men för denna gången antar jag utmaningen bara för att det är du Staffan! :-D 

1. Vilken typ av löpare är du?
Jag är lite-av-varje-löpare. Jag älskar att springa i skogen utan klocka och press men gillar även att tävla. Jag springer i alla väder! 


2. Hur länge har du löpt?
Mitt första Göteborgsvarv gjorde jag 1999. Jag var den klassiska Varvetlöparen som började springa några månader innan loppet och sen efter loppet lade jag av med löpningen. 
Det var först 2008 som jag började springa mer inriktat och med fokus på att bli snabbare. 

3. Hur mycket löper du per vecka?
Jag älskar mängd och springer mycket då det är just det jag svarar bäst på, dvs att springa mycket. Jag snittar ca 60-90 km/vecka och ca 300 km/månad nästan året om. 


4. Vilket är ditt “feelgood” tempo?
Jag skulle tro att det idag på "platten" ligger på 5:15-5:30 tempo och i skogen ca 6:30 tempo (beror ju på kupering så klart). 


5. Vad måste du ha med dig på ett pass?
Jag har alltid med mig telefon. Efter att ha trillat några gånger i skogen så känns det som en nödvändighet. Mer nödvändigt än min GPS-klocka faktiskt. 


6. Varför springer du? 
Jag började springa för att "besegra" min astma och må bättre. Idag handlar det oftast om samma anledningar men även ur en tävlingsaspekt, dvs jag springer för att jag tränar inför en specifik tävling. 


7. Har du någon gång ljugit för att få springa? 
Nja, jag vet inte om man kan kalla det ljuga. Mer en vilja att komma bort/komma ifrån och få en stund för sig själv och då kanske felaktigt sagt att jag måste köra ett visst pass inför nån tävling när det mer handlat om att få en stund för mig själv. 


8. Hur ofta köper du löparskor? 
Ganska ofta. Jag har en alldeles för stor skogarderob och vill gärna testa nytt. Ett tag var det jakten på den perfekta distansskon numera handlar det nog främst ett sjukligt samlarintresse...


9. Var/hur handlar du din löputrustning?  
Nästan enkom på nätet. Både utländska och svenska sajter. Väldigt sällan jag handlar i en riktig butik. 


10. Dygnets bästa springtid?  
Förmiddagen. Typ strax innan lunch. Då springer jag som lättast. Tyngst på morgonen och kvällen. 


11. Hur ofta tävlar du? 
Tidigare när jag bara tävlade i löpning så var det ganska ofta men sen jag satsat mer på swimrun så blir det inte riktigt lika många tävlingar. 

12. Vilken är favoritdistansen?  
Halvmaraton. Det är också den distansen som jag lyckats bäst på. Milen kräver så tuff träning för att nå resultat och maratondistansen sliter så mycket att träna till. 

13. Har du ett mantra som du rabblar i huvudet när du blir trött?  
Ja, jag har faktiskt två: STARK-FRISK-SNYGG men även NEVER, EVER GIVE UP


14. Springer du helst i grupp eller ensam? 
Det beror på. Ska jag köra ett fartpass kör jag detta helst själv så att jag inte stressas om nån springer för fort eller "retar" mig på om nån springer för långsamt. Då kan jag även jobba på den mentala biten bättre tycker jag; det är jag och mina tankar och jag kan hitta fokus utan nåt/nån som stör. 

Vad gäller långpass så föredrar jag sällskap. Att ha med sig nån att prata med och få 25 kilometer att slinka iväg i tid som en kvart pga just sällskapet är underbart! 


15. Hur återställer du dig efter ett långpass?  
Kompressionsstrumpor och Resorb. Har jag tid så tar jag gärna ett bad och masserar benen (främst mina vader). 

16. Vilken snabbhetsträning föredrar du?  
Jag gillar korta intervaller men har insett att jag inte bara kan träna det jag är bra och tycker är roligt det leder inte till någon utveckling på sikt så i år blir det mer långa tröskelliknande intervaller. 


17. Vilket lopp drömmer du om att springa?  
Jag sprang mitt drömlopp i höstas, New York marathon. Det var det enda lopp jag suktade efter när jag började träna maraton och det kommer för alltid finnas med mig. 

Kanske att jag vågar mig på maratondistansen på asfalt igen när jag fyller 50 och då vill jag springa Boston marathon. Men just nu är jag mättad på stadsmaror och min kropp behöver återhämta sig efter förra årets fyra maror, både mentalt och kroppsligt. 


18. Vilken kändis skulle du helst vilja springa med?  
Emelie Forsberg. En enda lång utförslöpa i full fart! 

19. Vilka tre till fem löp/träningsbloggare utmanar du att fylla i den här listan?
Jag utmanar Hoffen, Jörgen och Jenny

8 kommentarer:

 1. Haha, jag VET att du precis som jag :-) inte riktigt gillar sådana här listor men den här tyckte jag var ganska trevlig och därför ville jag läsa ett inlägg från dig :-) Rolig läsning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahahaha, I knew it!
   Nån gång kommer jag "hämnas" ;-)

   Radera
  2. Tror jag det! Jag får väl ta en runda med våtdräkt i Ängsgårdsbergen i sommar :-D

   Radera
 2. Gött mos båda två :)
  /Apihl

  SvaraRadera
 3. Kul läsning för löparnördar som vi ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Sara! Löparnörderi på hög nivå ;-)

   Radera