fredag 11 april 2014

Imelda Marcos Jr

Ja, jag erkänner: jag är en samlare. Och ja, jag erkänner att jag efter att jag lagt ut en bild på delar av min skopark igår fick lite ångest. Men det är valfritt vad man vill lägga sina pengar på och jag har frivilligt lagt ganska stora summor på skor:

                           

Det har ofta handlat om att jag ju mer löpare jag blivit så har ett intresse för att testa skor vuxit fram och ett tag så handlade jakten om att hitta den perfekta distansskon. Den jakten pågår fortfarande kan jag säga...

Sen har det även handlat om en del riktigt hamstrande. Den uppmärksamme/a ser att det ovanpå skåpet står en del Adidas-lådor. Tre lådor längst till vänster att tre par helt oanvända gröna Adidas Adios 1. 

Mycket testande har gjort att jag ganska tidigt känner om en sko kommer funka eller ej för mig. Jag vet många gånger som jag velat att en sko ska funka men inte gjort det och lagt undan den ett tag och sen tagit fram den igen bara för att inse att den inte alls var som ett vin som blir bättre om man lagrar det. 

Det jag dock INTE visste förrän det kom en utmaning igår på Instagram från Icebug att lägga upp en bild på sin skogarderob vara att jag hade ÅTTA (!) par av just detta märke. OCH att jag har kvar lådorna: 

                                

Ni kanske undrar över lådan uppe till höger? Jo, det är mitt första par Icebugs. En modell som heter SISU-L olx.

Så här ser skorna ut när de inte är i lådorna:                            

                              

Överst från vänster är det: Pytho, Acceleritas 3, Enlight, Anima BuGrip, Anima-L, Acceleritas 4, SISU-L och Spirit 4. 

Den rosa Anima-L vann jag Risveden Terräng 2011. Och Anima BuGrip kom jag tvåa i år på Sandsjöbacka Trail Marathon. 

Tre par av ovan skor har jag faktiskt vunnit. Inte för att detta "förlåter" resten ELLER de andra skorna i mitt skåp...

Sen måste jag säga att det här med att rekommendera skor är lite som att rekommendera ett vin. Man gillar olika saker och jag vet många gånger som jag blivit rekommenderad ett vin som jag sen anser smakat "piss". Och jag vet att jag rekommenderat vin till andra som DE tyckt smakat "piss". Man triggar och går igång på olika saker. Men när man hittar nån som gillar samma slags vin (eller skor) så kan man nörda ned sig rejält och att få tips från denna person är GULD värt. 

Det går ju trend i skor precis som allt annat och vi svenskar är ganska förutsägbara på att haka på och vilja göra som alla andra. När något hypas så vågar jag nästan inte säga att jag har det oxå. Jag blir nästan lite anti. 

Idag presenteras ett swimrunskotest på jogg.se. Detta är ju högst intressant ur ett helt personligt perspektiv och det som testet kommer fram till är att en vanlig sko funkar bäst. Förra året körde min partner Maria alla våra tävlingar i Adidas Boston. Och på 10islandrace   så gjorde jag det med, fast jag valde Adidas Adios istället. 

Det är många aspekter att ta hänsyn till och jag tror ärligt inte att det finns EN ENDA optimal sko för swimrun. Det som är intressant och som kommer fram i testet är att det någonstans finns en brytpunkt när det är mer fördelaktigt att ta av sig skorna och simma utan. Detta är något som Maria och jag redan reflekterat över och kommer att testa. MEN det absolut viktigaste är att du känner dig bekväm i skon. Att springa 65 km gör i alla fall inte jag i en minimalistisk sko och kanske att man får välja en sko som är ett mellanting mellan att vara bra att simma i och bra att springa i. 

Sen handlar det ju självklart om GREPP. När man ska ta sig upp på en hal klippa vill man inte sladda ner och dratta i vattnet igen eller skrapa upp knäna/våtdräkten. Detta blir än viktigare när man blir trött kan jag säga...

Jag får således lov att återkomma om råd/tips/mina tankar om swimrunskor. Och som med alla råd, tänk gärna lite själv och testa själv. Jag älskar TORR champagne, det gör inte alla, just saying. 
(Alla gillar inte heller grönkål, persilja, mandelägg, löjrom, morotsjuice eller pepparkaksdeg heller, hahaha)


4 kommentarer:

 1. Kommer nästa inlägg handla om din civila skopark? (a)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, nä nu får det räcka med "avslöjanden" för ett tag Jonas ;-)

   Radera
 2. Vill också börja samla. Har bara tre par, nästan likadana. Jag är uppenbarligen vanilj!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, ja det är kul att vara samlare även om jag sista året försökt "skärpa till mig". I början när jag började springa hade jag två exakt likadana skor som jag varvade emellan. Det funkade det med.

   Radera