tisdag 5 februari 2013

Modig? Vetefan...

Det här kortet är taget den 1/9 strax innan jag skulle bege mig till F&S GBG:s 30-årsfest:


Ja, där ser ni mig som jag själv sett mig själv de senaste åren. Långt brunt hår och med klackarna på, redo för fest. 

Igår klippte jag mig för TREDJE gången på 1,5 månad och när jag kom hem och flera efterfrågade en bild så blev det den här då det inte fanns någon hemma som kunde leka fotograf och det var några som ville ha bildbevis på att jag numera går under smeknamnet Eva the Grey:


"Åh Eva du är så modig som gör det här!" "Du är så fräck i ditt nya korta hår!" "Allt klär en skönhet!" 

Självklart är jag tacksam för alla dessa "peppande" kommentarer men innerst inne så är det j-vligt jobbigt. Jag ångrar inte mitt beslut, det var lixom oåterkalleligt, men det gör inte att det känns mindre ont att titta på kort från i somras/höstas (jag menar, kolla på översta bilden igen!). Snart kommer det även att komma en grej på SVT med mig som spelades in i oktober. Vet inte ens om jag kommer klara av att titta på det. Och då inte pga bara det med håret utan andra aneldningar oxå som jag kan delge er då det blir aktuellt. 

Jag erkänner väl då att jag nog ändå är en ytlig person som formats av vad som "accepteras" av vårt samhälle. Det är ok att vara gråhårig vid 40 som kille men som tjej, inte riktigt. 

Jag vill ha tillbaka mitt LÅNGA hår! Min målbild är denna kvinnan: 


Hon är precis som jag ca 40 och är brunögd. Jag inser att det kommer att ta några år innan mitt hår är så långt. Jag går emot strömmen (sån är jag!), jag kommer ha grått hår OCH långt - typ den mest förbjudna kombon som finns! Just nu befinner jag mig väl på rätt sida, dvs grått och kort men kanske att jag är lite för ung för riktigt hamna i just det facket. 

Men tydligen finns det andra som vågar oxå, om så bara för en roll: 


Ja, jag tillhör gärna samma klubb som Charlize Theron! Kolla gärna bildkommentaren...

Det mest positiva med håret är att det passar ju perfekt när man tränar så mycket som jag! Igår dubbelpass och faktiskt även idag (ok, pass nummer två idag har inte hänt än men snart så)! 

Det modigaste jag gjort inte i år kanske inte är det där med håret utan kanske lite andra saker men som ju inte är lika iögonfallande...

Och han Gandalf the Grey, han var ju en ganska klok snubbe. Eller kanske jag ska börja kalla mig Mrs Grey - det kanske under det där gråa finns 50 nyanser av mig? ;-) 

19 kommentarer:

 1. Det är väl solklart att det funkar att ha långt OCH grått hår. Inte för att jag är något modeorakel men i min värld går det alldeles utmärkt. Våga fortsätta vara du Eva. Eller ska du kallas Morran numera? :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Mackan! Ja, jag lovar fortsätta att vara jag även om det här med håret varit ganska tungt.
   Sen är det väl det här med outtalade normer; är man äldre ska man inte ha långt hår. Det tycker jag bara är löjligt! Så jag kommer ha två "fel" men kommer ändå känna mig rätt!
   Mårran, det var faktiskt smeknamnet som min bästis på mellanstadiet hade på mig. Varför vet jag inte för jag drar inte direkt kyla fram där jag går. Nyckelringen till min cykelnyckel är just en Mårranfigur :-)

   Radera
 2. Mhä DU!! Jag är 34 år och nog fan är jag gråhårig redan nu :) Då får jag göra en Eva och behålla mitt och INTE färga hehehe

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alexandra, jag har haft grått länge, länge. Mitt hår var så färgat att det gick inte längre. Dessutom när man har 75% grått, vad göra? Vi får sätta trend helt enkelt, du och jag :-)

   Radera
  2. Det kör vi på!! Jag har det långa och du det korta och GRÅTT ;)

   Radera
 3. Inget fel med grått hår, varken kort eller långt. Kör på vad du tycker är bäst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja helst hade jag velat vara långhårig brunett men det funkar inte längre så då får det på sikt bli långhårig grånett :-)

   Radera
 4. Långt och grått är fräckt - jag hade haft det om mitt hår inte varit så eländigt tunt. Däremot har jag en väninna som har tjockt, långt och grått hår och har så haft sedan hon var sisådär 30. Så du är ju inte direkt ensam (precis som om det skulle vara en tröst). Jag tycker du är strong som håller i!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter bra! Skulle gjort det här tidigare! Men sent ska man inse vissa saker! Jag kämpar på. Vissa dagar känns det ok vissa vill jag vara brunett igen...men nä, allt detta "besvär" å börja färga igen, nej tack! Grått är det nya svarta!

   Radera
 5. Jag tänker att det är en stor förändring. Det klart att du kan sörja sitt långa bruna vackra hår men ändå ha fattat rätt beslut sas. Sedan känns det som om det har med din resa att göra just nu, även om du inte outat på bloggen riktigt vad du kämpar med, så känns det som du vill vara äkta inifrån och ut? Inget färgat som inte är du, the real Eva? Du får ursäkta mig om jag har fel... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, förändringarnas vind blåser i mitt liv och du har delvis rätt. Jag är redan en ganska äkta person (tycker jag själv i alla fall) och i år handlar om att bli än mer äkta/ärlig privat. Att skriva om vad jag känner är en del i processen. Sen om folk gillar att läsa om det eller ej vet jag inte. De kanske föredrar mer att läsa om ren träning och det kommer det inte bara bli i år på min blogg. Tack för din kommentar :-)

   Radera
 6. Ah fina fina Eva! jag tycker du ar supersnygg i bade langt och brunt som kort och gratt!! Den korta frisyren ar ju helt klart mycket stoddigare! Kan man fa se dig superstylad nagon i det korta haret? Det vill jag se!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Petra!
   Lovar försöka hitta fotograf till när jag är stylad grånett!

   Radera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Jag hade en chef förut i långt, tjock, grått hår, nu var hon visserligen inte 40 utan 55+ men en väldigt elegant kvinna var hon!!

  Som RosaMilton skriver så handlar det om en förändring som var nödvändig i resan du just nu gör. Även om jag aldrig ens träffat dig så känner jag dig som en klok (och varm) och både impulsiv och reflekterande person som jag är säker på gör det rätta! Och du, hår slutar väl inte växa fast det är grått, dvs du får tillbaka ditt långa hår. Jag ska faktiskt nu på lunchen gå och klippa mig, grått vid tinningarna är det :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, det är det jag ska jobba emot - elegant!
   Och självklart har du rätt om det andra och det är väl det som gör att det blir lite "jobbigare".
   Tack för snälla ord om mig och du har gjort en bra analys av mig som person :-)
   Lycka till med klippet - grey is the new black!

   Radera
 9. Eva, jag är lika gråhårig som du - om inte mer - och jag färgar färgar färgar. Bruna ögon, långt hår. Jag är inte riktigt där ännu, att klippa av och låta vara grått, men snart så. Grått är flott, det ÄR så, men det sitter så djupt rotat. Blev gråhårig vid 32 och nu tio år senare är det inte direkt mindre ... :)

  heja dig, vill se bild på hela frissan!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du med Anna? Ja, det är svårt jag vet!!! Jag har inte heller varit brunett PÅ LÄNGE (har levt i förnekelse helt enkelt!)!
   Jag ska försöka fixa en bra bild - måste bara styla mig själv lite först (hehehe) och hitta en lämplig, tillgänglig fotograf för själv suger jag på att ta kort på mig själv :-P

   Radera