fredag 15 juli 2011

Till Mamma

Idag för 80 år sen föddes Maria Amalia i New York. Hennes föräldrar hette Hernando och Julia Buitrago och var från Colombia i Sydamerika. Men de hade lämnat Colombia i jakten på den amerikanska drömmen. Några år efter att Amalia föddes var de tvungna att flytta tillbaka till Colombia igen pga immigrationsmyndigheterna.

Så i Colombia växte min mamma upp och en dag i slutet av 50-talet så var hon på en tillställning som Svenska Konsulatet hade i Bogota och dit hon var inbjuden då hon var Miss Bogota. Där träffade hon en "galen" svensk vid namn Bengt. Tycke uppstod men Bengt var bara på besök och skulle dessutom flytta till New York efter att ha bott flera år i Sydamerika.

Men så flyttade familjen Buitrago tillbaka till New York igen, återigen i jakten på den amerikanska drömmen och Amalia tog upp kontakten med Bengt. De gick på sin första date som var tagen som ur en film: Amalia med nyinköpta skor, Bengt med sitt dåliga lokalsinne som ledde till skoskav hos Amalia, för mycket alkohol på det anrika Hotell Pierre (Bengt igen) och alldeles för mycket mat på Restaurang Gripsholm där det var fullt svenskt smörgåsbord.

Amalia fick klippa upp sina nyinköpta sandaletter och Bengt fick bedyra att svenskar inte alls frosade i alkohol eller mat utan var helt vanliga.

Så hösten 1958 lämnade Amalia familj och vänner och satte sig på planet till Stockholm, Sverige dit nu Bengt flyttat efter den korta men intensiva sejouren i New York.

I högklackade skor och nylonstrumpor möttes hon av kyla och snö men visste i sitt hjärta att hon gjorde rätt som valt kärleken till den "galne" svensken, som hon faktiskt blivit "varnad" för av både vänner och släktingar.

Tack Mamma för att du lämnade allt och kom hit för annars hade ju aldrig mina systrar eller jag funnits :-)

Stort grattis på din 80-årsdag - Te quiero :-)
/Eva

6 kommentarer:

 1. *Galet rörd*, grattis till Mamma på hennes 80-årsdag!
  //Jessica tillbaka i cybern

  SvaraRadera
 2. Jessica: Gracias! Härligt att du är tillbaka i cyberspace. Hoppas kroppen är tillbaks snart oxå :-)

  SvaraRadera
 3. Vilken fin historia! :) Och grattis till din mamma!

  SvaraRadera
 4. Andréa: Tack! Och grattis till din :-)

  SvaraRadera
 5. Vilken fin hyllning, jag blev alldeles rörd i hjärtat!

  SvaraRadera