torsdag 24 januari 2013

Rätt sko till rätt ändamål?

Ja, jag har en ganska stor skogarderob och kanske några tycker att den är mer än komplett men det tycker inte jag.

I lindan av min "löparkarriär" så hade jag bara ett par skor som jag sprang i. Sen utökade jag den med att köpa ett par till i samma modell. Ju mer jag sprang desto mer utvecklades jag som löpare (helt naturligt enligt principen att man blir bättre på det man tränar) och jag började titta på skor med ett litet annat intresse. Jag förstod att jag utvecklat ett framfotasteg och jag var nog en av de första i Sverige som sprang i ett par Newton´s. 2008 när jag började med dem så hade inte barfotalöpning och framfotalöpning fått något genomslag än och många var de som tyckte att jag sprang konstigt när jag sprang "på tårna" (obs jag springer inte på tårna även om det kanske ser ut så).

Newton´s hjälpte mig enormt mycket att utveckla mitt steg och min teknik och jag sprang i dem i flera år. Läs gärna min artikel från jogg.se om vad jag skrev om dem för två år sen - finns HÄR!

Men så började jag intressera mig för tunnare skor och jag fasade även ut mina ortopediska inlägg. En process som tog nästan 1,5 år. Mina Newton´s blev för tunga och jag hittade nya favoriter. Det var nog då som jag började bli en skonörd. Jag kan erkänna att jag har skor som jag köpt på ren spekulation och som jag bara sprungit några gånger i. För om det nåt jag lärt mig så är det att det där första intrycket faktiskt oftast är det som består hur mycket man än vill att det inte ska vara så. Jag har skor som jag dissat och som står längst inne i min "hemliga" skogarderob men som jag tar fram ibland och "hoppas" att de kanske nu några månader senare ska passa. Bara för att sen efter två kilometer inse att nä de passade fortfarande inte mina fötter.

Efter förra årets skada i min stortåsena som sedan utvecklades till en plantarfasciit så har mina fötter blivit ännu mer kräsna. Någon föreslog att jag skulle gå tillbaka till mer dämpade skor för att "skydda" foten. För mig hade det precis motsatt effekt. Ju mer dämpade skor jag sprang i desto mer ont fick jag. Sen kanske man inte längre kan kalla min mest dämpade sko för dämpad då det numera nästan bara finns mer eller mindre lättviktare i mitt skåp...

Så om någon skulle fråga efter vilka mina favoritskor är så skulle jag genast ställa en motfråga: Vilket underlag? För ja, jag anser att med rätt sko till rätt ändamål/underlag så blir ens löpning så mycket mera njutningsbar. Här följer således mina olika favoriter:

1. Asfalt - Adidas Adios! Helst ettan så klart men nu börjar mitt lager ta slut så nu har jag även inhandlat tvåan även om den är styvare än ettan. Fördelen med tvåan är att sulan inte slits lika fort.

2. Grus/motionsspår - Adidas Adios! Ja, jag sprang faktiskt Lidingöloppet 2012 i ett par Adios.

3. Terräng/mjukt underlag/snö - Inov-8 X-talon 190 och Icebugs Anima (modellen utan ståldubbar)

4. Is/snö på is - Icebugs Anima BuGrip. Man får aldrig lika bra grepp med broddar som man drar på. Punkt.

5. Swim-run på klippor och annat - Merrel Pace Glove (heter Trail Glove för killar) - lätt sko som ger bra fäste på de mest "intressanta" underlag som man kan möta på ett skärgårdslopp. Även bra "dränage" att simma med, hehehe.

6. Terräng/stenigt underlag - Ja, här har jag faktiskt inte hittat någon bra sko än men har idag fått leverans av en ny sko som kan kandidera till denna plats:



Inov-8 Trail Roc 245. Just Trail Roc finns i en lite mer dämpad modell som heter 255 och en lättare som heter 235. Jag valde mellanmodellen som även har en förstärkning i framfoten så att man inte spetsas eller känner av vassa stenar. Dessa beställde jag från Trailstore.se - faktiskt billigare än att beställa från Wiggle. Hatten av för Niklas för snabb leverans! 

Sen har jag faktiskt även beställt via MiAdidas egendesignade Adios: 



Ett par blågula till min Sverige-outfit och ett par svart/vit/röda till min Hälle-outfit. Ok, lite dyrt och det tar ca 4-6 veckor innan man får dem men jag orkar inte hålla på och leta mer efter matchande skor varför det kändes lättare att designa egna. Den som undrar varför det står "Men" så väljer jag herrmodellen i Adidas då jag har en ganska bred fot och Adidas har en ganska smal läst, speciellt fram och då funkar herrmodellen bättre på mina paddfötter.  

Så nu frågar jag er - vad har ni för favoriter? Bring it on! I wanna know! 

21 kommentarer:

  1. Jag skulle just skriva en hurtig kommentar om att du valt just Trailroc för att matcha din "Sverige-outfit" du hade på halvmaran förra året men nu ser jag ju att du tänker så om dina nya Adios 2 istället ;-) Det kostar på om man vill vara matchad i löparspåret :-)

    Har läst positiva omdömen om Trailroc, senast på Runblogger tror jag.

    Jag gillar ju också skor och är intresserad av ämnet och springer inte heller i tunga modeller även om jag nog inte gått lika långt som dig i min implementation av enbart lättviktare.

    Hursomhelst, du vet nog att mina favoriter är mina Asics Tarther som är en sko som är ganska lik Adios 2. Första versionen som jag har är tydligen något mera racig än version två som finns nu och som jag tror är ganska lik Adios 2. Mina Tarthers påminner en del om Adios 1 men med en något mera ombonad överdel.

    För kortare distanser gillar jag mina Adidas Adizero Hagio, skarpt, lätt vikt, låg drop, bra fäste, "snabbt" utseende.

    I skogen har jag ju en nyvunnen kärlek i mina Xtalon 190, bl a efter inspiration härifrån :)

    Samtidigt inser jag att det är många märken jag inte har koll på, t ex Mizuno, Puma, New Balance har modeller som verkar intressanta.

    Det är kul med skor :-)

    SvaraRadera
  2. Ja, Tarther förstår jag! Dock är den svår att få tag på och sen undrar jag varför Asics precis som Adidas ändrar på en bra sko?

    190:an är verkligen en favorit - synd att tyget inte är så slitstarkt som på deras andra modeller. Har redan ett stort hål på höger skon :-( Men jag får ta fram nål och tråd helt enkelt!

    Har inte heller så bra koll på Puma, Mizuno och NB. Dock köpte jag ett par NB i höstas - en tunn modell som heter WRC 1600 B. Lika lätt och tunn som Adios men inte riktigt samma löpkänsla tyvärr.
    Har sprungit en del i Saucony och Brooks men de märken som jag kommer tillbaka till är just Adidas och Asics.
    Vad gäller terrängskor så har jag faktiskt inte testat några Salomon men kanske blir nästa inköp? :-)
    JA skor är kul :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Tarther är lite halvsvår att få tag på, men finns i ala fall i Löplabbets Race-butik i Stockholm liksom i Löplabbets nätbutik. Runners Store här i Stockholm har dem inte av någon anledning!

      Radera
    2. När jag var i Asics store i London hade de den inte :-(
      Vill gärna prova den ju! Får passa på nästa gång jag är i Stockholm alternativt köpa "på spekulation", för det har jag ju aldrig gjort innan, haha - typ ett flertal gånger :-P

      Radera
  3. Hmmm...läste att du väljer Merrel Trail Glove på swimruntävlingar.... Jag är i valet och kvalet... Vissa säger Icebug acceleritas och nu säger du mindre mönstrad sula...jag blir galen... ;) Just nu testar jag ett par Bagheera Ultra som är satans sköna att springa i...transporterar bort vatten bra...men frågan är hur det är att springa långt i så mönstrade sulor på en swimruntävling...?! Alla dessa frågor...! :)

    Hoppas du får en bra dag!

    Mvh!

    Johan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alltså när man springer på klippor så får man inget bättre fäste bara för att man har ståldubbar. Såg flera på Öloppet som sprang i skor med ståldubbar. Helt onödigt enligt mig. Jag springer generellt i tunnare skor och just sulan på Trail Glove/Pace Glove ger ett jättebra grepp trots att det är en relativt tunn sko. Jag kände aldrig under Wet Rock Race eller Öloppet (fram tills vi bröt) att jag inte fick fäste. De dränerar även bra och är lätta att simma i. Men mycket beror ju så klart på vad ens fötter är vana vid. Kommer använda dem i år igen. Har köpt ett par nya som jag inte ska använda förrän då så att sulan är hel och fin!

      Radera
  4. Haha, roligt att du är sån skogalning, Eva! Och kul att du testat så mycket. Själv har jag bara en favorit: Adios. Varvar dem dock med Boston för tillfället. Adidas verkar vara min grej. Har även sprungit mycket med Nike Lunaracer, som jag tycker är otroligt sköna men sulan är för mjuk för mina fötter just nu. Och sen absolut en till favorit, Icebug Anima BuGrip. Japp, liknande smak så jag får väl testa dina andra tips på listan nu.

    Jag kollade upp Adios-specialdesign-grejen igår. Jag fixade också med ett par Sverige-dojor, bara lite annorlunda mot din design då jag körde helgula ränder. Har dock ej beställt dem än men gör jag det ska jag nog ösa på med ett till par, om jag nu ändå beställer. Försenad julklapp alt för tidig födelsedagspresent till mig själv, säger vi…

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hehehe. Jag är galning på några andra områden oxå men det lämnar vi därhän ;-)
      Och ja, beställ dina skor - du behöver ju dem! Sen är det kul att ha en EGEN färg/design - sticker ju lixom ut! Fast du sticker ju redan ut med dina fina färgoutfits så roliga skor hade ju lixom passat dig som hand i handsken! Behöver du fler andledningar till att beställa så hör av dig, jag kan komma på hur många som helst!

      Radera
  5. Perfekt, jag återkommer kanske när jag sitter där och tvekar kring att tryck på Order-knappen! Och så kan du väl maila ang dina andra galningsområden? Blev oerhört nyfiken ju.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bara att höra av sig om du tvekar på orderknappen ;-)
      Ja mina andra galna extremområden? Att jag har samlarmani, dvs en samling måste vara komplett. Något jag överfört på sonen tyvärr.
      Och att jag älskar ost, i alla former och smaker! Det är väl det livsmedel jag aldrig skulle klara mig utan...
      Sen finns det några andra oxå men de avslöjar en annan dag ;-)

      Radera
    2. Jag säger bara skumtomtar och pepparkaksdeg

      Radera
    3. Hahaha. You know me too well Staffan! Åsså grönkål och champagne och ja löjrom oxå! Har jag glömt nåt? ;-)

      Radera
  6. Haha, du och dina skor. Älskar att läsa alla dina tankar om skodon!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hehehe. Ja, Imelda Marcos that's me ;-)

      Radera
  7. Hej Eva!
    Blev tipsad av "4:30-fart..." om detta inlägg. Intressant!
    Jag ska springa Kustjagaren i Karlskrona i sommar (som Ö t Ö fast halva sträckan ca) och jag funderar över skor till detta.

    Har nu fyra skor i tankarna:

    saucony kinvara

    La sportiva x-country

    Inov-8 Xtalon 190

    Merrel Pace Glove - Låter ju bra, och du har testat och allt. Men det är väl en barfotasko? Jag har aldrig sprungit i såna. Jag hinner inte sprinag in mig i barfotaskor på den korta tid det är till loppet nu va? (5 mån)

    Har du några tips till mig?

    Återkommer hit. Du måste ju ha massor av kunskap och svar på många av mina frågor! =)

    SvaraRadera
  8. Hej Militärmamman! Kul att du hittat hit och är intresserad av skor :-)
    Just sko för swim-run/aquathlon är lite "lurigt". När jag körde Öloppet i somras så var det en del som hade skor med ståldubbar. Jag förstår inte detta riktigt för på klippor biter inte ens detta för bra grepp/fäste.
    Ser att du har ett par 190:or precis som jag. Jag tycker att de passar bäst i mjuk terräng där gummidobbarna sjunker ner i underlaget och gör att man inte sjunker ner utan att man direkt kan ta nästa steg. Dock gillar jag dem inte på längre passager där det är hårt underlag för då de är tunna i sulan och jag har känsliga fötter så känner jag hur gummidobbarna lixom går uppåt mot foten istället när de inte kan borra ner sig i underlaget. Hade sulan varit mera styv som på tex 212:an så tror jag inte detta skulle uppstå.
    Jag känner två killar som är duktiga på det här och de körde flera lopp förra och förr-förra året i Sauconys Grid Type A3 som även jag har. De är ganska tunna skor som har dräneringshål i sulan. Vad jag vet så har även Jonas Colting kört dessa på Ö till Ö för några år sen.

    Min åsikt är att man inte behöver regelrätta terrängskor med gummi- eller ståldobbar. På hala klippor anser jag att man får bäst grepp av en sko med ganska låg profil så att du har kontakt med underlaget. Dock hade jag inte valt Type A3 då jag tycker den är för tunn och man känner stenar och annat igenom sulan utan mitt val är Merrells Pace Glove eller Trail Glove. Bra mönstrad sula som ger bra och marknära grepp men som trots att den är ganska tunn inte känner stenar och annat så mycket igenom sulan. Den sitter som en handske på foten och den dränerar jättebra. Tänkte aldrig på mina fötter öht under de två swim-run lopp jag deltagit i och kommer i år använda dessa skor igen. På Öloppet springer man även en del på asfalt på de större öarna man passerar och att där springa i dobbskor känner jag hade blivit jobbigt för fötterna.

    Jag springer inte i barfotaskor annars och Merrells modell som jag använder tycker jag är ett mellanting mellan barfotasko och tunnare sko. Jag skulle aldrig springa i dem längre pass på asfalt och hade innan Öloppet sprungit som längst 15 km i skogen med dem.

    Återkom gärna med fler frågor :-)

    SvaraRadera
  9. Tack för utförligt svar! Klart jag återkommer! =)

    SvaraRadera
  10. Lovade ju att jag skulle göra ett inlägg. Eva, this is for you:

    Precis som många andra så sprang jag i ett (1) par (utprovade på Intersport...) skor oavsett underlag eller fart. Är relativt färsk inom löpningen som sport. Sport enligt min tolkning, när man har ett syfte (oftast ett tidsmål, inte bara ett "mår bra av att springa") med sin löpning och tränar målinriktat mha olika metoder så som intervaller, tröskelpass, LP, tänker på tekniken osv. ;-) Gör inga kanontider än, men det viktigaste i dagsläget är att hålla mig skadefri och att ha roligt. Det går förmodligen hand i hand. Jag är alltså en högst ordinär motionär som mer eller mindre omedvetet har dragits med i löparboomen.

    I somras började jag "samla på mig" skor för olika ändamål inom löpning. Upptäckte att det finns en del att välja på...

    Mängd/träningssko: Asics DS Trainer 17. Denna sko använder jag till 80-85% av mina löppass. De funkar alltid. Även om jag känner mig sliten mentalt eller fysiskt eller både och, så vet jag att jag alltid kan springa i dessa.

    Terräng/trail: Jag har aldrig sprungit obanad terräng öht, utan bara i motionsspår. Detta är mitt favoritunderlag! Hade tidigare ett par Asica Fuji Trainer, men de kändes som pjäxor så istället blev det inov8 x-talon 190. Kanonskor, som jag gillar starkt. men rätt ömtåliga. Ser fram mot många mil i dessa.

    Vinter: Icebug Anima Bugrip. Är riktigt nöjd med dessa och de har använts sen den första halkan/snön kom till Stockholm. Tröttnade på broddar som inte höll eller ramlade av. Vinterlöpning har sin charm, men det ska bli nice med vår snart...

    Intervaller/snabbdistans: Asics Tarther 2, Asics DS Racer. Det blev lite fel i beställningen, men eftersom jag var nyfiken på bägge så har jag sprungit med bägge. Ungefär 50/50. Används på korta distanser (10km och neråt) och även vid intervallpass. Dessa dagar används de flitigt på löpbandet. Funkar helt OK, men DS Racer känns lite höga i hälkappan. Funderar på att göra mig av med dem eller modifiera dem...

    Barfotaskor: Vibram Five Finger KSO. Har mest gått omkring med dessa och har testat dem på löpbandet ungefär fem gånger. Det slutade med en hård punkt under trampdynan. Ska passa mig för dessa...

    Slutkommentar: Ibland undrar jag om det finns en "optimal" sko som skulle passa just mig. Jag undrar om en ordentlig skoprovning skulle ge svaret på frågan? Helst vill jag ju kunna testa skon under olika förutsättningar. Man kanske kan komma in i butiken, svettig efter 25km och testa en sko? Eller det kanske inte skulle uppskattas?

    Det är riktigt kul med skor. Både i ett tekniskt perspektiv (vikt, häldrop, etc) och ur estetisk synvinkel. 2013 ska jag försöka vara mer noggrann med skovalen, även om det ibland är lätt att köpa på rekommendation. Jag vågar inget lova :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, tack för din kommentar Joakim!
      DS Trainer är ju en favorit för många!
      Jag har två par av den gamla varianten av DS Trainer och det var först en tävlingssko för mig men varteftersom har den blivit som DS Trainer är för dig - funkar alltid!
      Inov-8 190 och Anima BuGrip har jag med och jag håller med dig vad gäller broddar - slet ut tre par på en månad för några vintrar sen och efter det blev det dubbskor istället.
      Alla har ju olika fötter och man gillar olika. Jag känner några som gillar samma skor som jag och det beror nog på att vi har liknande fötter och löpstil och då kan man få ett bra utbyte av skoerfarenheter och jag kan "lita" på deras rekommendationer.
      Sen har jag köpt många skor på "spekulation" och det jag lärt mig är att det första intrycket man får av en sko, dvs känsla under första passet med en ny sko säger det mesta om du kommer att gilla skon eller ej. Har tvingat mig att springa vissa modeller 4-5 ggr men det första intrycket är det som består hur mycket jag än vill annorlunda.
      Vi verkar ju gilla samma skor så vi kan nog ha ett bra utbyte av erfarenheter :-)

      Radera
    2. Edit: Det ska stå DS Racer, jag har aldrig sprungit i DS Trainer... /Eva

      Radera