tisdag 13 september 2011

Mat från "gamla" tider...

När jag var liten så brukade min mamma göra något som hette köttgrotta. Idag kanske man kallar det köttfärslimpa. Enkel men god mat tycker i alla fall jag. Mat från svunna tider då jag själv gick i tredje klass som sonen nu precis börjat. Jag älskar att laga mat OCH baka men med ett ständigt pressat schema så hinns det inte alltid med att göra allt från scratch.

På sista tiden så har jag hittat inspiration från just gamla tider. Mycket från min mamma som lagade vardagsmaten hemma men även min pappa som alltid lagade helgmaten och som fortfarande gillar att laga festmåltider. Han lagar den maten som hans mamma brukade laga. Klassisk husmanskost. Hennes specialité var kåldolmar. Receptet följde dock med henne i graven och själv har jag aldrig vågat testa men kanske någon dag, vi får se.

Således står det just nu en köttgrotta i ugnen:


Kanske att jag sen även tar fram och gör lite kakor. Jag hittade en bok för ett tag sen som min farmor använde mycket, nämligen den här:Dock låg det en massa handskriva lappar i boken då hon modifierat recepten lite själv.
Min farmor hade ALLTID kakor hemma. Det var kringlor, sandbottnar, finska pinnar, mandelpepparkakor och jag vet inte allt. Allt i fina stora plåtburkar med smörpapper mellan lagrena. Men man fick bara ta max tre stycken. Man fick aldrig frossa.

Min farmor hade världens godaste julbord, inte stort men allt hemlagat. Försöker själv alltid på samma sak varje jul och maken skrattar åt att jag är helt slut när julen är över och vi har hälften kvar. Vissa saker finns bara där för att de ska vara där, inte för att någon äter dem.

Idag är det vila för mig så då kan jag lägga lite mer fokus på just maten. Och just de dagar som jag vilar så är jag EXTREMT hungrig, kroppen hamstrar för den vet ju att det snart är dags för att röra på sig igen.

Imon blir det intervaller ELLER så blir det ett litet längre pass med en fartökning på mitten. Och efter det kanske lite mer mat från den gamla tiden, jag tror jag har en annan favoriträtt på lut :-)

6 kommentarer:

 1. Klart det heter Köttgrotta - och jösses, det där med papperslapparna i receptböckerna minns jag från min farmor. Det verkar vara en farmorsgrej.

  Hmm, nu blev jag sugen på kakor, damn it.

  SvaraRadera
 2. Anjo: Ja, visst är det en farmorsgrej! Själv hittar man lappar redan nu i mina kokböcker och någon gång i framtiden hoppas jag bli en farmor själv <3

  Och att du skulle bli sugen på kakor? Det trodde jag ALDRIG, hahaha. COOKIES!!!

  SvaraRadera
 3. Min mormor var en hejjare på lappar i kokböcker. Så mysigt att grotta ner sig i gamla recept. Och grattis till din fina seger.

  SvaraRadera
 4. Anna: Ja, helt klart något att föra vidare till sina barn :-) Och tack för gratulation; det var riktigt kul att vinna!

  SvaraRadera
 5. Jag har tänkt på en grej angående det där att man bara fick ta max 3 kakor. Förr åt man nog sötsaker rätt ofta, men man åt det med måtta. Nu äter många det mer sällan (eller ja, många äter det nog alldeles för ofta ändå) men frossar då istället. Plus att man automatiskt rörde sig mer förr.

  Förr hade jag svårt att sluta när jag väl åt godis (eller fika/glass/annat sött), som jag då gjorde en eller ett par gånger i veckan. Nu äter jag något sött i princip varje dag, men med måtta! Jag blir nöjd efter något lite. Jag har nog blivit klok på äldre dar :) :)

  SvaraRadera
 6. Andréa: Jag kan relatera till det där faktiskt. När jag var liten åt jag nog mer söta saker än vad jag tillåter sonen göra idag men så rörde jag mer på mig som liten vs vad han gör idag.

  Sen äter jag precis som du gärna något sött efter lunchen eller middagen och då stillar det (oftast) mitt sötbehov precis som du skriver och leder sällan till att jag frossar.

  SvaraRadera