onsdag 7 september 2011

Tomten och Gröne mannen

Hur många personer passerar du VARJE dag utan att reflektera över vilka de är? Vad är det som gör att en person kan få dig att upmärksamma densamme? Hur mycket betyder ett anonymt leende?

På väg till jobbet brukar jag ofta tänka dessa tankar och titta på folk hur de rusar, vad de har på sig, längden på deras steg eller annat.

För många år sen mötte jag varje morgon en äldre herre som hade hatt, trenchcoat och stort vitt skägg. Jag brukade kalla honom tomten. Till slut började jag heja på honom och han lyfte alltid av sig sin hatt och sa: "God Morgon!" Jag tror att detta fortgick i nästan ett helt år. Men så en morgon var han borta. Jag såg honom aldrig mer. Det finns dagar än idag som jag undrar vad som hände med honom och om jag blundar kan jag fortfarande se honom framför mig.

Nu har det hänt igen. De morgnar som jag cyklar in till mitt jobb i centrala Göteborg och passerar ett visst ställe så ser jag en man som är ute och springer. Han har nästan alltid på sig sina grå/gröna Nike Lunarglide och en ärtgrön Adidas-vindjacka. Nu imorse så såg jag att han tittade på mig och jag undrade om även han börjat lägga märke till mig? Jag skulle precis säga hej när jag var tvungen att hejda mig för att en annan cyklist susade förbi mig och "kom i vägen". Efteråt undrar jag; tvättar han sin gröna jacka varje dag eller har han flera?

Oavsett blir dessa inslag för mig inte bara människor som passerar förbi utan de blir en del av ens vardag. Små saker och detaljer som manar till reflektion istället för att bara rusa vidare.

Ha en fin dag!

/Eva


2 kommentarer:

  1. visst är det intressant! jag har också några som jag ser vareviga dag. Rutiga tanten, slänggångaren med portfölj och snedgångna skor, Anorektikerjoggaren et c. jag tänker ibland på dem jag brukade möta varje dag i Varberg. cyklar de samma väg fortfarande? undrar de var jag tog vägen? :-)

    SvaraRadera
  2. Sofia: Härligt att höra att du har några du med :-)
    Visst är det intressant och jag är säker på att de undrar i Varberg var du är :-)

    SvaraRadera