måndag 3 januari 2011

Vad ska man lita på?

Fick tipset via en tråd i forumet på jogg.se att Runkeeper för iPhone nu var gratis och laddade därför ner denna app häromdagen. Brukar inte springa med min iPhone då jag tycker att den är stor och otymplig men tänkte väl att nu var det läge att testa TRE saker för att kunna jämföra.

Sprang därför idag både med GPS och iPhone. Mätte sedan även upp sträckan via att "plotta" på jogg.se och jag fick fram nedan totaldistans på min runda idag:

Garmin 12,27 km
Runkeeper for iPhone 12,05 km
Plottad slinga på jogg.se 12,48 km

Första kommentaren gäller sträckan på jogg.se: Här måste jag säga att det var lite svårt att få "rätt" slinga då cykelvägen jag sprang på inte fanns med på kartan och jag plottade längs med trafikleden som går längs med cykelbanan mer eller mindre. Alltså viss felmarginal som kan beror på yours truly och inte pga siten.

Andra kommentaren gäller min GPS: Detta är en sträcka jag springer ganska ofta och distansen brukar ligga på ca 12,25-12,30 km nästan varje gång.

Tredje kommentaren gäller då Runkeeper: Måste testa fler gånger för att se om jag får samma värde. För det är ju det som är det intressanta egentligen för att man ska kunna känna att det känns rätt. Dvs, det gör inget om sträckan blir "fel" om den blir "fel" varje gång.

Måste även säga att jag bara startade Runkeeper utan att ha läst på om inställningarna och orkade inte stanna och ändra under passets gång och det mest enerverande var att det default var inställt att var FEMTE minut tala om hur långt jag sprungit och i vilken hastighet. Detta måste jag ta bort. I så fall hellre att man får veta vad senaste kilometern gick på som man kan ställa in på lap på Garmin.

Whatevs, alltid kul att testa nya saker och jämföra.

Nu ska jag skriva lite övningsbeskrivingar till en artikel som ska ut på jogg.se - ni har väl kollat in uppdaterade jogg.se? Idag är det en artikel om Mustafa Mohammed (min klubbkompis) :-) - gå in och läs!

4 kommentarer:

 1. Det jag fått höra ang garmin-gps och mobil-gps är att mobilgps faktiskt kan vara tillförlitligare då den dår via mobilnätet (?) som finns "överallt" medan garmin endast går på sateliter, vilka är lite mer begränsade.

  Och jag fick även lite liknande resultat när jag sprang med garmin och mamma med runkeeper. Visserligen strulade min garmin lite i början just då och hennes runkeeper visade ungeäfr vad den sträckan brukar visa med garmin, men ändå..

  Så jag vet inte vem man ska lita på :)

  SvaraRadera
 2. Andrea: Ja, vad ska man lita på? Nåja det viktiga om man springer samma runda är ju faktiskt totaltiden för den går ju inte att "trixa" med; en minut är ju en minut lixom :-)

  SvaraRadera
 3. Jag tycker nog att jogg.se's kartfunktion och Garmin brukar stämma ganska bra..men som du säger är det kanske inte så himla viktigt egentligen, utan tiden man är ute. Däremot på intervaller brukar i alla fall jag vilja ha en uppmätt sträcka så man kan hålla rätt fart.

  SvaraRadera
 4. medeldistans: Ja. Tiden som referens generellt.
  När jag kör intervaller kör jag samma sträckor som går att jämföra från gång till gång.
  Förr hade de ju inte GPS utan bara klocka och ett mäthjul men lyckades bra ändå så man får väl inte bli slav under tekniken :-)

  SvaraRadera