onsdag 11 december 2013

Varför är jag så provocerande?

Något som jag undrat många gånger är varför vissa män/killar trots lägre kapacitet ger sig den på att inte låta en kvinna/tjej vara snabbare.

Som t.ex. på Sylvesterloppet för några år sen när jag sprang om en äldre herre och han precis när jag gjort det ropade rakt ut. "NEJ!" och knödde sig förbi mig bara för att sen lägga sig framför mig som en bromskloss. Jag sprang då om igen och samma procedur upprepade sig TVÅ gånger. Till slut blev jag så arg att jag lade in en överväxel. Jag hörde hur han försökte haka på men till slut fick ge upp.

Sen var det Midnattsloppet där jag sprang om två killar som blev så arga att de sprang om mig och knuffade ned mig mot ett träd i Allén. Då blev jag så arg att jag sprang ikapp dem och frågade vad de höll på med och de svarade inte ens.

Igår när jag körde ett progressivt pass på löpband så hände en liknande sak som jag även varit med om tidigare. Det klev upp en kille/man på bandet brevid mig som tittade väldigt intresserat på min display, förmodligen för att kunna se min fart. Sen började han springa och ökade och ökade. Han började flåsa mer och mer och till slut bara för att jag blev så irriterad av att han mer eller mindre hängde över mot mitt band för att kolla min fart så gjorde jag en extra ökning ned till 4:00 min/km fart. Då gav han upp. Klev av bandet och försvann.

När vi var på Maldiverna 2012 så sprang jag en del på löpband. En dag så stod en i vårt resesällskap på bandet brevid. Jag sprang där i mitt tempo och ökade varteftersom. Tänkte inte så mycket mer än mitt eget pass. Började märka hur mannen på bandet brevid till slut stannade bandet tvärt och gick av. Jag fortsatte sen mitt pass och ägnade inte detta någon mer tanke. Sen berättade mannen till min make att han hade försökt springa i mitt tempo och han hade blivit knäckt av att jag sprang så fort. Intressantast var att han berättade detta till min man och inte till mig.

Så idag så var jag på Valhalla med en väninna för att simma. Samma sak händer här. Män/killar som inte låter oss simma förbi trots att vi simmar snabbare. Män/killar som står i vägen vid kanten och män/killar som medvetet lägger sig framför som bromsklossar.

Varför blir det så här? Vad är det som är så provocerande, är det att jag är tjej/kvinna och snabbare? Är det det manliga egot som får sig en törn?

Jag anser mig varken vara jättesnabb och inte heller att jag bjuder in till att utmana mig när jag bara tränar, tävling är en annan sak. Ibland blir JAG så provocerad av dessa situationer att jag kanske drar på ännu mer och således lägger ved på brasan men ibland kan jag inte låta bli.

Kommentera gärna, jag vill veta!

För övrigt kommer ni senare idag hitta mig vid spisen, typ där jag kanske hör hemma? Bakandes lussekatter med äkta saffran (tack Fredrik G för leveransen!). Tjing.

                        

26 kommentarer:

 1. Har varit med om samma sak både på land och i vatten. Numera väljer jag att inte reagera eller lägga energi på det - det har jag fått träna på! Att inte låta någon annan bestämma över mina reaktioner eller känslor. De vill jag skapa själv : ) Tycker det stundom är lite rart dock att männen blir såååå frustrerade. Heja dig!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet. Måste jobba på att inte lägga energi på det och ibland lyckas jag men ibland blir så j-vla arg! Tack och heja dig med :-)

   Radera
 2. Verkar ju helkorkat. Finns inte en chans att du får springa annat än först. ;)

  SvaraRadera
 3. Vet ej faktiskt. Själv gör jag alltid tvärtom när jag blir passerad av en kvinna.
  En kvinna som springer lika fort som mig brukar alltid hålla jämnare i fart än en man som håller samma fart.
  Enda nackdelen är väl då att tjejer ofta är mindre och inte är ett lika bra vindskydd :-)

  /Robert Westman

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sant Robert. Kvinnor springer oftast jämnare. Kommer ihåg bilder från Varvet 2011 där det är samma killar bakom mig på alla bilder. Helt klart att de använt mig som "farthållare".
   Hehehe, mindre vindskydd ;-)

   Radera
 4. Det där är verkligen intressant och ganska sorgligt. Är man (bokstavligt i detta fallet) så fast i en stelnad könsroll, då är det dags att sluta springa och istället stanna till för att fråga sig: vad fan håller jag på med?

  Jag har också upplevt det, men mest skrattat som varande kille. Minns hur en biff dök upp på ett pumppass och tittade på hantlarna som folk plockade fram, han fnyste och hämtade rejäla doningar. En bicepslåt i fem minuter sänkte honom brutalt och då var det något om: "jag måste ha en infektion" ...

  Sic(k)!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man är ju ganska sorglig om man inte inser själv varför man gör så.
   Mycket snack och liten verkstad indeed på den där biffen ;-)

   Radera
 5. Pinsamt beteende tycker jag. Kan verkligen inte försvaras, eller ens förklaras på vettigt sätt? Många män verkar ju rädda för kvinnor generellt, i synnerhet de som är smartare/snabbare/starkare mm.

  Själv försöker jag samla alla dessa smarta. starka, roliga, snabba, uthålliga, inspirerande människor omkring mig, för att jag ska kunna utvecklas vidare tack vare deras kunskap. Om de är män eller kvinnor känns som en icke-fråga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant Johnny, tyvärr.
   Håller helt med dig att jag inspireras av PERSONER, inte av att de är män eller kvinnor.

   Radera
 6. jag känner igen det där, det är SÅ FÅNIGT. Jag vet många killar som tränar som skrattar lite skämtsamt om att få "tjejstryk". Har man problem med det så är man efterbliven. Att ens tänka i dom banorna... det märkliga är att det är som du beskriver... det tittar fram i stundens hetta och det verkar som att även killarna som annars bedyrar likhet mellan kön i botten är livrädda för att få "tjejstryk". Jag säger hatten av till snabbaste löparen/simmaren/cyklisten oavsett kön.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fånigt indeed C-M. Och tjejstryk/tjejpisk är ju PINSAMT!
   Hatten av till personer som inspirerar oavsett kön!

   Radera
  2. precis, det handlar om prestation och inte om kön.

   Radera
 7. Blev omåkt av en tjej idag på mitt skidpass och det var det värsta jag varit med om, nästan så jag tänkte ta av mig skidorna och springa ikapp o skälla ut henne ;-)
  En tjej som är snabbare än mig, usch o fy!!

  SvaraRadera
 8. Hitlurad av C-M... Tjejstryk fick jag så sent som igårkväll i simhallen. Kan man inte leva med det får man det jobbigt... För några år sen nämnde en kompis skämtsamt att jag skulle få "tjejstryk" (handlade inte om idrott den gången). Ett uttryck jag inte hört eller använt sen jag gick i lågstadiet. Jag tycker det är ett så fånigt uttryck att jag sen dess använder det just därför. C-M fick ju t.ex. tjejstryk av min sambo förra året på Kalmar IM :-D Barnsligt kanske och risken jag tar är väl att skämtet inte tas för var det är, men det får jag leva med. De extremt barnsliga exempel som nämns ovan känner jag mig dock inte träffad av. Jag vill spöa C-M lika mycket som min sambo. Fast mest av allt vill jag spöa mig själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar Fredrik!
   Ja, jag håller med att tjejstryk/tjejpisk är ett larvigt ord som nog borde exkluderas ur vår vokabulär.
   Och självklart är ju ens främsta motståndare en själv, I agree!

   Radera
 9. Ojojoj, ja vad ska man säga om detta beteende år 2013… Saken är att jag (nästan) kan tycka lite synd om dessa killar som tror att de "måste" klå alla tjejer, de måste ha fullt upp om man säger så - särskilt om de inte är så vältränade, haha. Spring på, Eva!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du Tove inte speciellt 2013. Jag tränar på och nästa gång detta händer ska jag fråga vad de håller på med. Och SEN springa om, hehehe.

   Radera
 10. Nu är jag inte så snabb som löpare, så där har jag aldrig upplevt det. Haha! ;-)

  Men däremot kan jag nämna att det är samma sak i trafiken. Minns när jag pendlade mellan A-sås och Gbg. Körde förbi karlar/gubbar i saab 9-5:or och S80 då de låg 10 km/h under tillåtna hastigheten. Men så fort man kört om och la sig i filen framför dem, dröjde det inte en halv minut innan de körde om betydligt fortare! La sig framför och släppte gasen igen........ GAAAAH frustrerande! (Ofta mer än en gång också). :-P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efter vad jag förstått av all respons jag fått på detta inlägg så handlar det inte om man är snabb eller ej utan just det är man är tjej/kvinna och killar/män gillar inte "tjejpisk". Du springer/tävlar ju mest i terräng och vad jag nu oxå förstått är mentaliteten lite annorlunda där vs vanliga lopp. Dvs inte samma attityd.

   Det du skriver om bilkörning bekräftar ju teorin om att det enbart handlar om att vissa män inte klarar att bli passerade av tjejer/kvinnor oavsett om det är i löparspåret eller i trafiken. Tragiskt och larvigt.

   Radera
 11. Min farfar är en gammal löpare och han berättade att det bästa han visste var att bli omsprungen av kvinnor.
  Da fick man en chans att beundra deras vackra spiror.
  Kanske är det ett lite förlegat synesätt men ända genuint och charmigt pa nagot vis.
  Ska väl tillägga att min farfar inte är nagon mansgris och hyser stor respekt för andra människor, män som kvinnor.
  Roligt var ocksa att han en gang under ett lopp hade en vacker langharig blondin framför sig med super snygga ben, och inte förrän han kom i mal sag han att den vackra damen faktiskt var en karl!
  Sa kan det ga! :)
  Tack för en mycket inspirerande blogg!/ Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Underbart och ja charmigt I agree och jag håller med om att även om det kanske är ett förlegat synsätt så är vi ju faktiskt män och kvinnor och kvinnor är oftast vackrare att titta på än män ;-)
   Tack och kul att du gillar min blogg! /Eva

   Radera
 12. Åtminstone i simning blir även jag som kille utsatt för samma sak, det finns folk som inte tål att bli omkörda (man märker det på motorvägarna också om man kör en liten hyrbil).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är nog så att vissa inte gillar att bli "omkörda" oavsett vilket kön man är och att det inte bara gäller vid sport...

   Radera