måndag 10 februari 2014

The Holy Grail?

Hemma i köket står det en pokal i vårt köksfönster. Inte en Helig Graal men kanske ett bevis på att jag 2011 lyckades på ett visst lopp:

                                
 
Många undrar hur jag tränar. Jag brukar svara med att det är bara att titta i min öppna träningsdagbok på jogg.se - jag har inget att dölja men jag vill heller inte att någon tror att det jag gör är den rätta vägen.
 
För några år sen blev jag lite rädd och låste min träningsdagbok efter att en person kopierat alla mina träningspass och sen skadat sig.
 
Jag tränar efter mina förutsättningar och även om jag inte anser mig att ha hittat den Helige Graal så tycker jag nog ändå att jag hittat en väg som funkar för mig. Med detta sagt så menar jag inte att jag har alla verktyg och nycklar men i alla fall några. Jag vet att jag svarar bra på mycket mängd, faktiskt bättre än mycket kvalitet och jag vet att jag inte kan fuska med styrketräning. Jag vet att jag mår bäst av att springa i skogen istället för att bara tragla asfalt. Jag vet att mina fötter är känsliga och inte mår bra av vissa skor och jag vet att min stora akilleshäl är min sneda rygg som behöver kontinuerlig vård genom styrketräning, rörlighetsträning, massage och även viss "tillknäckning" ibland.
 
Sen förra året har jag även tagit in andra parametrar att behöva ta hänsyn till. Bl.a min astma som varit under kontroll i flera år men som nu jävlas med mig mer än någonsin. En annan sak är att börja lära sig en ny sport; i mitt fall simning/frisim/crawl. En tredje är att ha en tränings- och tävlingspartner.  
 
Jag har testat många olika koncept och jag känner min kropp väl men vet att den kan lura mig och att man faktiskt aldrig blir fullärd så jag fortsätter att testa vissa saker.
 
I år är det stora målet att klara en av Sveriges största multisporttävlingar och jag tar med mig det som vi gjorde "rätt" förra året. Efter analys så har Maria och jag kommit fram till att vi även gjorde en del fel men att vi trots detta ändå lyckades ganska bra.
 
Våra ledord i år är: TRÄNA SMART! Ta med det från förra året som var bra och fila bort det som inte var så bra. Testa vissa saker som vi tror på och gå VÅR väg. Träna det som passar oss individuellt OCH det som passar oss gemensamt. Folk kommer ha åsikter (vissa har det redan) om vårt upplägg och det är ok. Jag uppskattar feedback och goda råd men till syvende och sist så finns det ingen Helig Graal för hur man ska klara detta lopp. Vissa saker är basic; ska du klara ett lopp som består av 65km löpning och 10km sim så är det MYCKET löp och sim du behöver träna. That goes without saying.
 
Jag inser att det finns ett stort intresse för denna ökande tävlingsform och speciellt för Ötillö. Jag förstår att vi kommer att ha ögonen på oss. Media kommer vara där och det skrämmer mig lite. Men det är ju det här vi vill göra och då får vi ta "the whole package". Det är ju lixom inte att som om att vi efter detta kommer att skriva en låt om hur jobbigt det är med all mediauppvaktning. Så som en viss Jay-Z gjort:
 
 

2 kommentarer:

  1. Jo, man måste träna smart, lyssna på kroppen, maxa när man kan och hålla igen när kroppen säger ifrån. Vad är det ni ska fila på i år?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mer teknik på simmet såklart men främst att utnyttja varandras styrkor på ett bättre sätt för att minimera våra svagheter. Komplettera varandra bättre helt enkelt! Vi kommer även testa lina för att kunna ha som rescue om nån av oss blir trött. Annars används lina främst om man är väldigt ojämna, tex på simmet och att den andra får dra.

      Radera