torsdag 6 februari 2014

Simma lugnt Eva men inte för lugnt!

Sorry för sporadiska inlägg men jag skriver hellre när jag har nåt att skriva än slänger upp ett inlägg om några floskler varje dag som jag kanske gjorde "förr".

Är man intresserad av att veta vad jag tränar varje dag så går det att klicka sig in på min träningsdagbok på jogg.se

För jag tränar på. Varje vecka går jag ju på simgruppsträning med ett gäng snabba tjejer i regi av Simcoachen. Fast Lane Women heter vår grupp. Dock så undrar jag hur snabb jag egentligen är? Det är inte så lätt att få perspektiv på det. Jag kan ju inte gärna jämföra mig med riktiga simmare som drar av 50 meter på typ 30 sekunder. Och inte heller jämföra mig med dem som simmat i flera år. Så jag jämför mig själv med mig själv. Jag försöker komma ihåg hur jag kämpade som en galning för att få luft i början (ok, nu med ibland!) och hur dödstrött jag blev efter 25 meter. Sen ska vi inte tala om hur det såg ut. Försökte faktiskt hitta första videon som Simcoachen tog på mig förra hösten men hittade inte den. Synd. Det är bra att spara de där filmerna för att få perspektiv. Och för att se vad man gör rätt/fel. Man kan bara till en viss gräns känna hur man gör, den visuella feedbacken ger det där lilla extra.

Mitt upplägg det sista har varit att köra en del serier och försökt pressa mina tider där men det har inte blivit bra. Jag kände verkligen hur jag tappade tekniken när jag drog på för hårt. Så jag tog ett steg tillbaka. Tillbaka till tekniken. Jobba på en liten grej. Få det där högerbenet att sparka inte bara flyta med som något "dött".

Vissa gånger har det känts j-vligt tröstlöst. Jag bannar mig själv att kroppen inte gör det jag vill. Börjar tänka i banor som att jag har någon form av koordinationsstörning som inte kan få kroppen att fatta.

Jag tränar långsamt för att kunna ha koll på tekniken. Dock inser jag nu att det inte heller blir bra. Du kan bli låst i ett för långsamt rörelsemönster som stoppar dina framsteg. Men jag ger mig inte. Aldrig.

Och så helt plötsligt trillar en grej på plats, en annan och så en tredje. Jag hittar några nycklar och FATTAR.

Jag skriver ned dem här så att jag kommer ihåg dem:

1. Jag kan inte tappa nacken för mycket för då kan jag inte andas med ett bra flyt. Som det ser ut nu så kan jag inte bara vrida huvudet och andas för jag ligger för långt ned med huvudet under ytan. Jag måste upp LITE med huvudet, visa badmössan lite mer och sluta simma in i folk, hahaha.

2. Jag kan inte stanna med armbågen bakom axeln som en robot. Jag måste fila bort det momentet och tänka mer i tre steg: armbåge upp, underarm/hand fram genom att svinga, sticka i handen. Som det ser ut nu så åker armbågen upp, stannar där och sen går handen i direkt. Det gör att jag inte får någon kraft ifrån höften i armtaget. Jag måste tänka: 1, 2, 3. Inte låsa mig i läge ett.

3. Jag måste få till en fördröjd kick. Dvs först kommer handisättningen och SEN kommer kicken. INTE samtidigt eller innan! När jag får till detta så propellerar hela kroppen fram FLERA METER! På 50 meter gick jag idag från 40 armtag till 32. Det säger väl allt?

Idag hittade jag flera nycklar och jag vet vad jag måste träna och vilka övningar som är bäst för mig. Jag tror på mig själv. Det skrämmer mig inte att veta att jag ska forcera 10k open water simning den 1/9. Jag har en bra tävlingspartner, jag har en bra coach men främst har jag mig själv som inte ger upp.

Någon gång kommer jag gå med denna badmössan med stolthet och känna att jag kan:

                    

"Never ever give up" - Winston Churchill (mannen som vann ett världskrig och som hade en förkärlek för torr champagne) 

6 kommentarer:

 1. Hahaha! Du simmar ju grymt fint, Eva! Du flöt som en kork i positiv bemärkelse - och propellade framåt i raketfart, trots att du tog det extremt lugnt - jag är impad! Om ett par år är jag kanske där du är i dag... Kämpa på!
  /Pelle, efter sitt allra första pass med A-K.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh tack snälla Pelle!
   Ja, jag kanske är lite hård mot mig själv men är ju helt insnöad på att se ut som mästaren, aka Anna-Karin Lundin och då är det LÅNGT kvar! Så jag kämpar på!
   Hoppas det gick bra för dig och att du blir fast för TI!
   /Eva

   Radera
  2. Hej igen, o du med Sveriges mest intressanta bloggnamn...! ;-)
   Jag är fast! Tidigare bara teoretiskt, men nu även praktiskt! Nu är det "bara" att träna, träna och åter träna...! ;-)
   GRATTIS i efterskott till Ö-till-ö-segern - eller var det någon av våra egna tävlingar du vann, Öloppet eller Ten Islands?
   Hur som helst - kör på!
   /Hooked on TI

   Radera
  3. Hahaha, ja mitt bloggnamn är lite speciellt ;-)
   Kul att du gillade ditt pass! Mycket är ju faktiskt AK's förtjänst. Hade aldrig blivit hooked om det inte varit för henne. Hon är helt enkelt bäst!
   Vi har kommit med på meriter i år till Ötillö. Förra året vann vi Öloppet och satte banrekord. Sen vann jag Wetrockrace med en annan tjej. Vi kom två på 10islandrace, slagna av VM- och OS-kanotisttjejer.
   Tävlar du oxå i swimrun? Tror man har mycket att vinna på att lära sig simma ekonomiskt enligt TI om man är triatlet eller swimrunnare. Fortsatt lycka till med träningen!

   Radera
 2. Det där med fördröjd kick har ajg inte ens börjat kolla på, du är avancerad! Lustigt att du också skrev om simning idag. Jag gjorde en lista på 10 saker som jag packar med mig i simväskan för de som vill komma igång. Läs gärna! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får ett j-vla glid när man får till det kan jag säga! Säger väl allt när jag gick från 40 armtag till 32 och även kapade lite på tiden. Jag som inte har speciellt mycket styrka i överkroppen måste leva på att kunna simma ekonomiskt och smart. Jag tränar inget med paddlar eller dolme däremot använder jag mig av olika drills och har även införskaffat en Tempo Trainer. Det är som en metronom som man ställer in på olika beeps för att få in en bra rytm/flow.
   Läste ditt inlägg - bra! Och den där höftgrejen verkar ju ursmart! Genom att använda the core och höftrotation för att propellera sig framåt så behöver man inte använda armar/axlar lika mycket, smart!

   Radera