onsdag 3 juli 2013

En månad kvar!

Idag är det den 3/7. Om en månad är det således den 3/8. Jag fattar det inte. Bara en månad kvar till ett av mina största mål i år, Öloppet.

Visst jag var ganska förberedd förra året men i år känner jag mig bara så REDO! Jag har lärt mig crawla och kan numera hålla 2:00 fart utan problem (edit. 2 min/100 meter). Detta är alltså en fart i OW (Open Water), inte i bassäng. Det är en fart som jag känner att här kan jag ligga och mata på. För er som inte simmar så kan detta jämföras med att springa i sin komfortfart där man känner att här kan jag tugga på utan problem och typ hur länge som helst. Det är ingen världsmästarfart men en fart där jag känner att jag har kontroll och kan samtidigt orientera mig (så att man inte driftar och simmar åt fel håll) och jag känner att det är en fart som inte kommer trötta ut mig och som inte heller gör att min partner Maria behöver slösimma och vänta på mig.

Det är speciellt och annorlunda att simma i våtdräkt och ute vs att simma i bara baddräkt och i en bassäng där det inte går någon krusning och du bara behöver titta på linjen i botten på bassängen för att hålla en rak linje.

Senast jag simmade med Maria fick jag beröm. Hon sa: "Du är bra Eva! Tänk vad långt du kommit! Nu bara kastar du dig ut som en maskin!" Jag tar det till mig. Jag har inte den bästa tekniken men den funkar för det jag ska göra. Jag glider och använder min höftrotation för att ta mig framåt. Jag använder faktiskt inte benen nästan alls. Jag träffade vinnaren i herrklassen på Öloppet 2012 i söndags när jag simmade i Delsjön och påpekade just det här med benen. Han svarade: "Jag använder inte heller benen." Han om någon borde ju ha koll (tack för bekräftelse Martin!)!

För jag har verkligen tränat. Jag ser ingen som helst prestige i (som vissa andra, no names) att delta i tävlingar och utmaningar utan att ha tränat. Jag tycker nästan att det är lite larvigt i stil med när man gick i skolan och sa att man inte pluggade. Varför är det fult att träna och plugga? Jag har aldrig hymlat eller mörkat det ena eller andra. Jag är som träningsprodukt precis samma som jag var i skolan; nämligen hälften talang och hälften träning/plugg. Jag är inte lat av naturen och har hög disciplin detta hjälper en del på vägen om man säger så.

Så imon ska jag träna på att paddla kajak för det är jag inte så bra på. Och det är visst 22 km kajak på 10islandrace som är Marias och min utmaning nummer två i år.

Men självklart så tränar jag fortfarande löpning! Igår så tränade jag en kund och då hade jag denna outfitten:

                     

Jepp, matchad - that´s me! Den som kollar extra noga ser oxå att jag även hade en grön sportbh på mig! Åsså gröna ADIOS! 

Jag har ett par orangea oxå men som nu sjunger på sista versen, eller vad säger ni? 

                       

De börjar faktiskt likna de turkosa som jag hade på Lidingöloppet förra året och som jag sen slängde direkt efter duschen. Som ni ser så landar jag på framfoten och fotbladet (supination). Skon är ju inte ens sliten bak ju! Så här de flesta av mina skor ut, fast mer tendens på höger (det benet är lite längre så det landar ju "hårdare"). Den gröna är nästan helt ny, den har bara Stockholm marathon att stoltsera med. Men oroa er inte, jag har ett litet lager så jag klarar mig, jag lovar! 

12 kommentarer:

 1. Spännande! Jag håller tummarna för dig! (:

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande indeed! Tack Andreas :-)

   Radera
 2. Bra inlägg, Eva! Jag är helt med dig men det vet du ju. Att "låtsas" som att man plötsligt bara hittade värsta superformen där i vattnet eller skogen eller mitt på maran… nää, det köper jag inte. Det är stort att öva, att träna och ge sig fasen på att bli bra. Det imponerar i alla fall på mig. Så hur det än går där på loppet så har du redan gjort det största!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Tove! Ja, jag håller med! Att bli bra på något krävs ganska mycket och varför ska man mörka sin träning? Precis som du har jag hög disciplin och I get the job done! Det finns inga genvägar och jag vet vad som krävs. Varför låtsas som nåt annat? Visst vissa har mer talang än andra och har det lite lättare än andra men till syvende och sist är det timmarna som man lagt ner så betyder mer än bara talangen. Jag tror verkligen på det där med 10.000 timmar för att bli bra på något. Eller som Kjell-Erik Ståhl sa: 7 dagar i veckan i 10 år (eller nåt sånt var det i alla fall). Så varför inte träna mycket? Practice makes perfect. Det är inte svårare än så tror jag. Så jag fortsätter träna och träna och träna. Som jag skrev i ett inlägg förra veckan; tre år tog det innan jag kallade mig löpare. Två år kvar då innan jag även kan titulera mig simmare ;-)

   Radera
 3. Vad spännande! Och skönt när man känner sig så redo! :-)

  SvaraRadera
 4. Verkligen! Ja, jag känner mig redo för utmaningen men hinner ju träna lite till å det är ju inte fel! :-)

  SvaraRadera
 5. Jag gillar verkligen dina outfits Eva! Köper du på runningskirts.com eller vet du någon svensk återförsäljare? Tänkte beställa från amerikanska sidan, men vet inte hur det blir med tull och sånt då...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Emelie! Tack!
   Jag köper av deras svenska återförsäljare:
   www.loverunning.se
   Lättare om man vill byta osv.
   /Eva

   Radera
 6. Det var väl Anders Gärderud som sade "två pass om dagen, sju dagar i veckan, 365 dagar om året i tio år, då blir du en bra löpare..." eller något sådant? Talang är underordnat träningsvilja och disciplin i konditionsidrottande och för oss motionärer så handlar det nog mycket om att bestämma sig, hur mycket vill och kan jag träna med hänsyn taget till hur min livssituation ser ut, och sedan göra det bästa av det och inte minst, vara nöjd med det!

  Specifik träning som din simning inför dina swimruns är såklart också ett plus för att prestera så bra som möjligt på tävlingsdagen.

  Jag gillade inte riktigt inledningen på inlägget, bara en månad kvar till början av augusti...tiden går lite för fort nu :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sant Staffan, det var det nog!
   Ja, vi motionärer tränar efter våra förutsättningar och hur ens liv ser ut. Man får helt enkelt hitta den formel som passar en bäst!

   Ja, bra att träna så tävlingslikt som möjligt när det är sådana här specialtävlingar man ger sig på!

   Vart tog juni vägen lixom? Även om jag längtar till den 3/8 så finns det även en sorg för när det datumet kommer så är det inte mycket sommar kvar...

   Radera
 7. tusan vad spännande, ska följa dig där. Blir det även Lidingöloppet i år?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det?
   Jepp, LL missar jag inte - ska du oxå springa?

   Radera